Doorgaan naar artikel

Noord-Brabant: risico’s op tuingrond aanzienlijk

De tuinbouwontwikkeling in Noord-Brabant ondervindt ernstige gevolgen van de aanhoudende malaise in de glastuinbouw, waardoor verliezen zijn ontstaan voor de provincie Noord-Brabant.

Er bestaat ook een aanzienlijk risico dat de ontwikkelingsmaatschappij TOM in Nieuw Prinsenland met verlies moet afsluiten. Dat stelt de provincie Noord-Brabant in haar begroting voor 2016. Die houdt geen rekening met de verkoop van gronden in dit gebied in 2016. In 2017 verwacht Noord-Brabant dat 16 hectares worden verkocht, oplopend tot 25 hectare in 2019. De provincie kocht eerder dit jaar de aandelen TOM van de Rabobank.

Ook op andere tuinbouwgebieden als Deurne loopt de provincie forse risico’s als gronden onverkocht blijven. In het projectvestigingsgebied voor glastuinders is tot op heden nog geen grond uitgegeven. De grond is van Deurne, maar de provincie Noord-Brabant heeft in 2010 een garantie verstrekt aan Deurne tot afname van glastuinbouwgrond die in 2020 niet verkocht mocht blijken te zijn. In het ergste geval verliest de provincie vanwege deze garantie 18,4 miljoen euro. Noord-Brabant bereidt zich voor op verliezen. De voorziening voor dit verlies heeft de provincie in 2013 verhoogd tot 15,4 miljoen euro.

Uit de begroting 2016 volgt wel dat Noord-Brabant in 2016 mogelijk stappen zal zetten in een warmtenetwerk van haven Moerdijk, mogelijk naar kassen in de regio. De provincie noemt het een kansrijk project.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin