De nieuwe garantieregeling van de overheid op extra bankkrediet voor tuinbouwbedrijven beschermt 3.000 banen.
De regeling is genoeg om glasgroentebedrijven met een opgetelde omzet van 600 miljoen euro tot en met 2016 ‘de winter door te helpen’. Dat blijkt uit de toelichting op de risicoregelingen Rijksoverheid voor Garantstelling Landbouwondernemingen Werkkapitaal (GLOW). De regeling moet in totaal 200 miljoen euro extra werkkapitaal losmaken voor glasgroentebedrijven, de helft daarvan van de overheid, de andere helft voor risico van banken.
Het is een nieuwe garantieregeling die voldoet aan de eisen van staatssteun. Uit de regeling blijkt dat de banken afzien van hun winstpercentage en opslagen voor de kredieten die via de regeling lopen. De banken keren dat bedrag uit de aan de overheid die er een potje van maakt om verliesdeclaraties mee op te vangen. De looptijd van 5 jaar is genoeg om eventuele verliesdeclaraties uit faillissementen van bedrijven mee op te vangen. Zowel de banken als uitvoerder RVO toetst de aanvragen voor extra krediet. Als een bedrijf met krediet uit de regeling toch failliet gaat, delen overheid en banken de opbrengsten uit faillissement, blijkt uit de regeling en de toelichting daarop.
Met het kredietplafond van één miljoen euro kunnen glasgroentebedrijven in liquiditeitsproblemen tot circa 7 hectare ondersteund worden. Dit betreft in die sector de middengroep qua bedrijfsgrootte. Van de totaal 1074 gespecialiseerde glasgroentebedrijven in Nederland (4315 hectare) hebben er 912 een omvang van 7 hectare of minder (totaal 2134 hectare).