Een universiteit die zich bezig gaat houden met maaltijden voor ouderen. Die kan alleen in Wageningen staan.
Schrik niet: “Wageningen UR, voedingsmiddelenbedrijven, ICT bedrijven, zorgverleners en apothekers gaan samen een innovatief zorgconcept ter preventie van ondervoeding bij ouderen ontwikkelen, waarbij voeding aan huis wordt geleverd.”
Dat is de nogal adembenemende beginzin van een persbericht dat Wageningen gisteren de wereld in stuurde. Kort gezegd: WUR doet de aloude maaltijddiensten Tafeltje Dek Je en Meals on Wheels concurrentie aan. Nou ja, WUR en nog een lijst mij onbekende namen uit de zorg- en de cateringwereld (zie laatste alinea). Een ‘consortium’ noemt de WUR het.
Het is natuurlijk geen onzin. De ouwetjes die steeds langer zelfstandig blijven wonen worden alleen maar talrijker. En ze lopen een groeiend risico dat ze ondervoed raken. Ze doen hun best, maar naarmate ze zorgbehoevender worden, lukt het zelf boodschappen doen en zelf een maaltijd in elkaar draaien steeds minder. 17 procent van de mensen die thuiszorg nodig hebben, blijkt ook last te hebben van ondervoeding.
‘Slim zorgconcept’
De WUR gaat dat nu, met subsidie van de regering, te lijf met een ‘slim’ (dat klinkt altijd beter dan bijvoorbeeld ‘ingewikkeld’) ‘zorgconcept’. De maaltijden, o nee ‘de maaltijdconcepten’ kunnen meeliften met de logistiek die al bestaat voor het distribueren van de zorg: de thuiszorg, de huisartsen en de apotheek. Met andere woorden: als een oudere kan worden bereikt met de pillen die hij of zij in vaak ontstellend grote hoeveelheden dagelijks tot zich moet nemen, dan kun je ze net zo goed en tegelijkertijd bereiken met een gezonde maaltijd of een gezond voedingsadvies.
Daar wordt in het persbericht knap ingewikkeld over gedaan, moet ik eerlijk zeggen. Er komt allerlei ict bij kijken, er moeten eerst in een pilot behoeften in kaart worden gebracht en het regent in het persbericht ‘concepten’.
Maar ik zie tussen al die omhaal van woorden weer een duidelijke kans. Want uiteraard staan groente en fruit bovenaan op het menu tégen de ondervoeding en vóór een gezondere oudere.
Ding Dong
“Partners in het project zijn: Ding Dong onderdeel van Distrivers, Foodcase, Service Apotheek Bennekom, Stichting Vraagt U Maar, CareScreen, Mosadex, NControl, Wageningen UR Food & Biobased Research.” Ik zou zeggen: bel of mail of app ze eens om ze uw groenteconcept voor te leggen.