Doorgaan naar artikel

‘Limburg kan vruchtgroentefederatie versterken’

De regio Zuidoost-Nederland heeft baat bij deelname in de Federatie VruchtgroenteOrganisaties.

Andersom heeft Limburg de federatie ook veel te bieden doordat er een uitgewerkte versnellingsagenda ligt met zeven concrete thema’s en actieve steun van LLTB,  provincie Limburg en gemeentes.

Dat zegt Michiel van Ginkel, algemeen directeur van ZON fruit&vegetables en één van de trekkers van dat Limburgse herstelplan. “Ik wil Cees Veerman uitnodigen te kijken naar de versnellingsagenda in Limburg. Van de zeven thema’s is ondernemerschap het zwaarste thema. Deelname van Limburg zou een balans brengen tussen het Westland en deze regio.”

Ook het project Vitamineberg kan van belang zijn voor het Westen. De Limburgse partijen hebben al stappen gezet om overschotten groente te laten verwerken en willen een businessplan schrijven.

Vooralsnog is het accent van de federatie VruchtgroenteOrganisaties gericht op het Westland. Dat was ook één van de redenen dat ZON niet instapte in de federatie. Verder ligt de glastelerssamenstelling van de federatiepartijen DOOR, Harvest House, The Greenery, BOF en Van Nature te ver af van die van ZON, zegt Van Ginkel. Datzelfde geldt overigens voor de afzetstrategie.

Waar de federatie een focus heeft op het Westen, heeft de Rabobank die focus naar eigen zegge niet. De Rabobank heeft haar nieuwe financieringsbeleid en herstructureringsopgave in principe voor heel Nederland uitgesproken, al is de afspraak gemaakt met de federatie in het Westen.

ZON is bij McKinsey-gesprekken steeds betrokken geweest. Toen die dit voorjaar geen resultaat hadden en de federatiegesprekken tot een herstart van gesprekken leidden, haakte ZON af. De organisatie is wel steeds bijgepraat door andere afzetorganisaties.

Ook binnen het GroentenFruit Huis werkt Van Ginkel eraan Limburg, het tweede glasgebied van Nederland, een duidelijke stem te geven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin