Het voorjaar is te droog, te koud en te schraal geweest. En volgens sommigen is dat een trend. Of bent u nog klimaatrelativist?
Maandagochtend wist de boswachter van natuurgebied de Drunense Duinen te melden dat volgens hem de laatste tien jaar opvallend vaak de voorjaarswind uit het Noorden waait. En dat levert schraal weer op. Ja, zéker wist hij het ook niet, maar vróéger had je toch meestal zuidwestenwind.
Niet bepaald de nauwkeurige en langjarige gegevens die je hebben wilt om aanpassing van je teeltschema op te baseren. Maar in het koor van meningen en beweringen over weer en klimaat is het er toch maar weer eentje die nationale aandacht krijgt.
De boswachter bevindt zich in goed gezelschap. Want in het kilometerslange gevolg van ooit die ex-vice-president van Amerika (voor 10 punten, wie…?… jawel Al Gore) loopt deze bezorgde Brabander deze week naast niemand min der dan Paus Franciscus. In zijn uitgelekte encycliek Laudato Si trekt de heilige vader van leer over klimaatverandering en de schuld die ons mensen treft.
Nou weet ik niet wie er nog gelooft in de onfeilbaarheid van de paus (ik meen zelfs dat de paus daar zelf in een officieel rondschrijven ook al wat aan af heeft gedaan). Maar wel weet ik dat ook dit Vaticaans boekwerk van 192 A4tjes weinig tuinders zal bewegen tot het rigoureus omgooien van hun bedrijfsvoering. De tuinder weet het op zijn eigen tuin zeker weten beter dan de paus.
Maar wat is daar dan wél voor nodig? Weet de Nederlandse groente- of fruitteler in de open lucht danwel onder glas wél hoe het zit met die noordenwinden? En is er genoeg onderzoek voorhanden over wat die eventueel daadwerkelijk structureel veranderende weersomstandigheden dan ook daadwerkelijk voor aanpassingen in de teelt of in de structuur van het bedrijf nodig maken? Als oude aannames niet meer kloppen, dan moet er misschien wel anders geïnvesteerd worden in energie of beregeningsapparatuur.
Kortom: weet u het echt wel zoveel beter dan de boswachter of de paus? Stem op onze homepage!