Behalve huizen en wasmachines hebben ook groenten en fruit Energielabel A (of B of C en erger).
Verantwoordelijk voor deze duurzaamheidssignalen is duurzaamheidsvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. En nu we allemaal even extra duurzaam denken vanwege ‘Parijs’ hebben cateraar Vitam en groentehandelaar Smeding ook graag een vinger in die pap.
De cateraar uit Schijndel wil ten minste 95% van haar groente en fruit inkopen met energielabel A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem. Daar zijn wij natuurlijk niet tegen. Maar de Nederlandse glastuinder die wel graag aardbeien of tomaten of ander lekkers uit zijn verwarmde kas leveren wil, wil ook graag weten hoe dat energielabel dan wel berekend wordt.
Het Seizoenenkompas noemen ze dat. “In ons bedrijfsrestaurant vind je van mei tot en met september aardbeien van Nederlandse bodem met label A en in de wintermaanden geen aardbeien uit verwarmde kassen of verre landen met label C en D”, stelt Vitam op website Foodclicks.
En mijn tomaten dan?
Om de milieubelasting per kilogram product te bepalen heeft Milieu Centraal de producten beoordeeld op teeltwijze, transport en verpakking. Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E. Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en vooral het transportmiddel. De bananen komen met gigantische zeeschepen. De uitstoot per product is vele malen lager wanneer je dit vergelijkt met groene asperges per vliegtuig uit Peru.
Ik hoor u al denken: “En mijn tomaten dan?” Nee, de Nederlandse glasgroenten komen nooit beter uit de bus dan met Energielabel B, als ‘Nederlandse producten uit verwarmde kassen met warmte-krachtkoppeling (een energiezuinige technologie) en een relatief hoge opbrengst per hectare.’
En uw paprika? Daar is het nog wat ernstiger mee gesteld. Paprika valt volgens Milieu Centraal niet onder de noemer ‘relatief hoge opbrengst per hectare’ en moet het daarom stellen met label C. En zon der wkk, dat wilt u niet weten. Maar voor u in radeloze wanhoop danwel redeloze woede ontsteekt: ik heb vandaag in de supermarkt een mini-consumentenonderzoek gehouden: niemand had de groente en fruit app van de Milieu op zijn mobiel of een printje van de groentekalender in de hand.
Voor wie echter niet wil wachten tot die app wel een hit wordt of een volgend kabinet misschien wel dat label gaat verplichten op uw product… en voor wie vindt dat ie met inzet van aardwarmte of afzet in zijn eigen winkeltje aan fietsende consumenten toch echt nu al label A verdient: Milieu Centraal wil graag met u samenwerken.