Doorgaan naar artikel

‘Glassector kent net als melksector quotering’

De glastuinbouw heeft net als de melkveehouderij een quotering. Dat beeld is buiten de landbouw niet altijd bekend.

Dat zegt Kees van Veen, mede-eigenaar van het tomatenbedrijf Agro Care “Wij zitten met CO2-rechten. Weliswaar zijn die nu goedkoop, maar niemand weet wat ze gaan doen.” Voor hem is die ongewisheid één van de voornaamste redenen om aardwarmte toe te passen bij het bedrijf in de Wieringermeer. Dan zijn CO2-rechten niet meer aan de orde. “Je moet altijd proberen risico’s uit te bannen”, zegt Van Veen in een duo-interview met melkveehouder Ad van de Berg uit Bleskensgraaf in het blad Boerderij-Ambitie.

Worstcase scenario

Ondernemen op gevoel is niet meer voldoende. Je gevoel onderbouwen en op papier zetten, brengt risico’s beter in kaart. Dat geldt ook voor de risico’s van prijsschommelingen,. “Je moet een buffer aanleggen om niet voor verrassingen te komen staan. We werken met een worstcasescenario.”

Van Veen is openhartig. “Vroeger hebben we wel stappen gezet, waarbij je achteraf blij bent dat het goed is gegaan. Nu denken we goed na voor we een stap zetten. Je hebt een verantwoording voor de onderneming en de mensen die er werken.”

Samenwerking

In het interview legt Van Veen het samenwerkingsconcept van Agro Care uit aan de melkveehouder, met een traditioneel maar recent uitgebreid melkveebedrijf. “We zijn zelf klein begonnen. Dan denk je dat je alles kunt, dat je de beste bent en dus alles zelf moet doen. Maar dat is niet waar. Toen we groter werden, moesten we voor verschillende functies gaan specialiseren. Dat uit handen geven was een moeilijke beslissing, maar dan zie je dat de anderen het beter doen dan jijzelf. Je kunt van elkaar leren en de resultaten zijn beter.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin