De nieuwste versie van Global GAP zet in op het minimaliseren van het risico van microbiologische besmetting van voedsel. De versie is nu al toepasbaar voor tuinders, maar is pas volgend jaar juli verplicht voor de Global GAP certificering.
Versie 5 van Global GAP is de omvangrijkste revisie van de wereldwijde standaard in voedselveiligheid. “Met het oog op voortdurende zorgen om de voedselveiligheid vanwege microbiologische besmetting, heeft Global GAP nu een proactieve aanpak gekozen van de bestaande controles”, zegt Hugh Mowat die namens de Britse retailer Morrison in het bestuur van Global GAP zit. “De veranderingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en dienen ter ondersteuning van de telers om veiliger te werken en om ze te beschermen in geval van een incident.”
Ernstigste voorbeeld van een dergelijk incident is de Ehec-bacterie die in 2011 tientallen slachtoffers maakte in Duitsland en de afzet van verse groente in heel Europa voor honderden miljoenen euro’s schade toebracht. Maar ook voor en na Ehec zijn er talloze uitbraken van E-coli vergiftigingen gelinkt aan verontreinigde groente en fruit.
Naast de wettelijke verplichtingen, waar telers aan moeten voldoen in eigen land en de landen waar hun product naartoe wordt afgezet, zijn er ook extra maatregelen in Versie 5 opgenomen. Volgens de Belgische Global GAP bestuurder Guy Callebaut versterkt deze nieuwe standaard de positie als wereldwijd referentiepunt voor goede agrarische praktijk en tegen met elkaar concurerrende certificeringen.
Voor de complete versie 5 van Global GAP voor groente- en fruittelers, klik hier.