Net als bij diverse collega’s kregen de wandeltunnels van William Peeters in Rijen een tik mee van de storm die op de laatste dag van maart over Nederland raasde. Peeters heeft de tunnelteelten in het voor- en najaar in combinatie met gekoelde teelten in de vollegrond. Daarnaast teelt hij asperges.
Met ankers en al
“Alles lag ondersteboven”, haalt hij het beeld van de vernielde wandeltunnels terug, “en alles lag door elkaar.” Uiteindelijk viel de materiële schade mee. Van twee tunnels moest de folie vervangen worden en slechts enkele bogen waren niet meer bruikbaar. De echte schade zat in de hoeveelheid werk om alles weer overeind te krijgen. Een deel van de tunnels was zelfs met ankers en al uit de grond gekomen. “Daar sta je dan. Mijn personeel was net een paar dagen naar huis, vanwege Pasen en omdat er in de asperges nog geen werk is. Gelukkig kon ik terugvallen op personeel van mijn broer, dat toevallig nog wel aanwezig was.”
Laat voorjaar
De beschikbaarheid van de extra werkhanden kon niet voorkomen dat enkele dagen later nog enkele tunnelteelten open en bloot lagen, met een nacht (van 2 op 3 april) met nachtvorst. “Die planten hebben we afgedekt met vliesdoek. Dat is nog goed afgelopen, maar die planten hebben door dat alles natuurlijk ook een dus gehad. Dit is al geen vroeg voorjaar, maar met de gevolgen van de storm erbij denk ik dat het pas begin mei gaat worden voordat we kunnen beginnen met plukken.De teelt in de vollegrond liep geen schade op: begin april lag er slechts één hectare van het ras Sonata onder folie; die was begin maart geplant.
De daarop volgende gekoelde teelt is pas deze week geplant, eveneens Sonata. “Dat hebben we zo gepland, om te voorkomen dat de aardbeipluk te veel samenvalt met het oogstwerk in de asperge.” In totaal komen er drie gekoelde teelten Sonata, gevolgd door 6 teelten Elsanta. De plantvermeerdering voor Elsanta gebeurt in eigen beheer met EE-planten.
Bemesting en gewasbescherming
Peeters beschikt over zandgrond, die hij voor de vroegste teelt bemestte met 325 kilo Agroblen per hectare en met 150 kilo kieseriet. Eind vorige week stond nog een spuitbeurt in de tunnels op het programma, tegen phytophthora én tegen trips. “De tunnelteelten beginnen alweer knap te bloeien, het is de laatste dagen toch knap doorgegroeid.