Minister Henk Kamp ziet veel potentie in technieken waarmee de glastuinbouw deels al werkt: warmte- en koudeopslag (wko), geothermie, zonthermie, biomassa en warmtepompen.
In zijn Warmtevisie 2015 stelt Kamp dat geothermie op termijn zonder subsidie ook rendabel te maken is. In het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer donderdag kwam de warmtevisie niet uitgebreid aan bod. Er volgt nog een tweede termijn in dat overleg. Zo is niet duidelijk wat het betekent voor de glastuinbouw als meer sectoren in geothermie stappen.
De Warmtevisie van Kamp is nu een week uit en wordt door sectoren ondersteund, inclusief LTO Glaskracht Nederland. De glastuinbouw ziet zelfs kansen om een belangrijke rol te gaan spelen in verduurzaming door piekcapaciteit van zonne- en windenergie op te slaan via warmte in de grond onder kassen.
Zover gaat de warmtevisie niet. Wel stelt Kamp dat de meeste winst behaald wordt door besparing van warmte in vooral ook de glastuinbouw. Hij wil de sectoren ondersteunen die besparingsmogelijkheden verder in te vullen, schrijft hij.
In de tweede helft van het jaar wordt daarbij onderzoek opgeleverd over de kansen van warmtenetwerken van rest- een aardwarmte. De glastuinbouw speelt vooral in bebouwde gebieden daarin mogelijk een grote rol. Uiteindelijk hoopt Kamp dat hernieuwbare warmte goedkoper wordt dan fossiele warmte. Daartoe wordt onder meer het bestaande expertisecentrum warmte nieuw leven in geblazen. Met innovaties in compacte warmte-opslag verwacht de minister dat warmtebenutting sterk verbetert.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/