Door extra hygiëne-maatregelen waren zachtfruittelers dit seizoen grote problemen met de suzuki-fruitvlieg voor. Het zoeken naar de overwinteringsplekken van de vlieg om preventie nog eerder te starten is echter nog lastig gebleken.
Onderzoek van PPO Fruitteelt in het afgelopen jaar naar de biologie en beheersing van de suzuki-fruitvlieg heeft ons meer maar ook niet alles over de overwintering van en de opbouw van de voorjaarspopulatie aan suzuki-fruitvlieg geleerd. Herman Helsen (PPO Fruitteelt) deed hiervan verslag op de Kennisdag Fruitteelt.
In en nabij boomgaarden had zijn onderzoeksteam met insectengaas stukjes van kort gras, lang gras, compost, zwartstrook en ruigte afgedekt. Vanaf begin maart tot in april als de suzuki-fruitvlieg weer actief wordt, hebben ze geen fruitvlieg onder het gaas gevangen. Daarbuiten werden op de zelfde plek echter wel suzuki-fruitvlieg gevangen. Het lijkt erop dat de suzuki-fruitvlieg vooral van buiten de boomgaard binnen komt vliegen, wat bestrijding in het voorjaar lastiger maakt.
Besdragende sierstruiken
Om te onderzoeken hoe vervolgens deze vroege suzuki-fruitvliegen verder ontwikkelen , werden in mei en juni besdragende gewassen als hulst, liguster, Mahonia en Amelanchier gemonitord op de aanwezigheid van larven van de vlieg. Ook daar werd geen enkele larve van de suzuki-vlieg gevonden.
Dit doet vermoeden dat overwinterende suzuki-vliegen tot de eerste rijpende kersen blijven leven om daar dan eieren in te leggen. De explosieve vermeerdering kwam daarmee wederom vanaf het rijpen van de eerste kersen. In onbespoten hoogstamboomgaarden van kers kwamen de grote problemen met larven in de verkoopbare kersen vanaf de middentijdse rassen. In de praktijk waren er door meer aandacht voor bedrijfshygiëne, het inzetten van nieuw toegelaten middelen als Tracer en Exirel en deels ook innetten geen grote problemen met de latere kersenrassen en kleinfruitgewassen als aardbei en framboos.