Glasgroentenbedrijven doen het beter in het comfort van een telersvereniging.
Voor de ING Bank is een lidmaatschap van de Federatie VruchtgroenteOrganisaties dan ook een belangrijke voorwaarde voor financiering. Het is alleen geen uitsluitingsvoorwaarde, stelt Cor Bruns, sectormanager agrarische sectoren bij ING. De Rabobank stelt een lidmaatschap wél als voorwaarde op te willen nemen voor financiering.
Bruns: “We vragen van onze klanten dat ze ons meenemen in hun afzetmodel. Daar hoort bijna altijd een federatielidmaatschap bij. Als zij echter een goed verhaal hebben waarom ze geen lidmaatschap verkiezen, is dat voor ons geen no-go.”
ING heeft een beperkt marktaandeel van 8 procent in de glasgroentesector. Een rol in de herstructureringsinitiatieven van Rabobank en overheden is daarmee niet voorzien, stelt Bruns. Het beleid van de kleinere banken wordt wel belangrijker nu de Rabo een sectorstrategie uitvoert. Volgens Bruns is het niet zo dat ING het beleid van de Rabobank gaat blokkeren. “Dat is niet aan de orde. De keuze van de Rabobank is niet zo vreemd. Ik verwacht niet dat we massaal dossiers van de Rabobank gaan overnemen.”
Een omvangrijke sanering van een groot aantal bedrijven verwacht hij niet: “De vorming van de Federatie gaat de glasgroentesector wel helpen, niet veranderen. Ik verwacht niet veel uitstroom van bedrijven, al weten we nog niet hoe hard de Rabobank haar beleid gaat uitvoeren.”
Wel zegt Bruns dat de sector zichzelf geen zand in de ogen moet strooien. Dat de prijzen niet slecht zijn de laatste weken, komt niet door de Nederlandse veranderingen in de afzet, maar aan de Spaanse vertraging. “Het areaal is misschien wat hoog in Nederland ten opzichte van de vraag. Uiteindelijk zal de markt bepalen wie uitstromen.”