EU-regels verplichten Nederland ‘in beginsel’ om onrechtmatig geoordeelde GMO-steun bij de telersverenigingen terug te vorderen.
Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op kamervragen van CDA-Tweede kamerlid Jaco Geurts. Het gaat om 22,7 miljoen euro GMO-subsidie van telersverenigingen over de jaren 2006-2008 waaronder vooral FresQ. De verplichting volgt uit de uitspraak van het Europese Hof van Justitie eind vorig jaar dat deze uitgaven onrechtmatig zijn, stelt Dijksma.
Daarmee laat ze enige onduidelijkheid of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren en onder welke voorwaarden, gezien de bewoording ‘in beginsel’, wat in juridische termen normaal gesproken betekent. Het gaat om GMO-subsidie voor uitgaven die afgekeurd zijn, zoals bedrukken van verpakkingen en de uitgaven van FresQ over de periode 2006-2008 omdat de telersvereniging niet meer aan de voorwaarden voor een GMO-organisatie voldeed.
De uitspraak heeft ook tot gevolg dat de intrekking van de erkenning van FresQ vervroegd moet worden, schrijft Dijksma. Of dat tot een grotere terugvordering leidt, is ook niet duidelijk.
Nederland heeft tot aan het Europese Hof die uitgaven steeds verdedigd. De voorganger van staatssecretaris Sharon Dijksma (Henk Bleeker) stelde eerder in een brief dat correcties voor rekening van de lidstaat Nederland komen als de schuld niet bij de afzetorganisaties gelegd kan worden. Nederland heeft die subsidie in dit geval ten onrechte toegekend en lang verdedigd. Daar gaat Dijksma niet verder op in. Verder heeft de Europese Commissie zelf een proces tot versimpeling en verduidelijking van GMO-regels ingezet, om dergelijke correcties in de toekomst te voorkomen.
Het ministerie van EZ, Geurts en ook de koepel voor afzetorganisaties DPA konden niet reageren of waren niet bereikbaar voor commentaar.