De voedselautoriteit NVWA heeft in 2014 acht meldingen van Clavibacter in tomaat ontvangen.
Vier daarvan leidden tot dezelfde plantenkweker. Bij drie van deze vier gevallen, kon dat ook met een DNA-analyse worden aangetoond. Het betrof dezelfde stam.
Eén van die vier meldingen kwam uit een kas in Engeland, blijkt uit het jaaroverzicht Fytosanitaire Signaleringen 2014. Met de plantenkweker is uitvoerig overleg gepleegd over de mogelijke herkomst van de besmettingen en de impact voor dat bedrijf. Partijen lijken elkaar op dat bedrijf besmet te hebben, al zijn niet alle partijen gelijk opgekweekt.
NVWA zocht aanwijzingen dat de besmettingen via zaad het bedrijf zijn binnengesleept, maar heeft dat niet gevonden. De naam van het bedrijf of het certificaat van het zaad is niet bekend gemaakt door de NVWA.
Bij de vier andere meldingen is geen samenhang met andere gevallen gevonden of met besmettingen een jaar ervoor. Wel zijn twee besmettingen weer tot één (andere) plantenkweker te herleiden.
Bruin- en ringrot
Naast de ‘bekende’ Clavibacter kwam in het voorjaar een melding binnen van besmetting van een tomatengewas met Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus (Cms), in Nederland bekend als de veroorzaker van ringrot in aardappelen. Het ging om een melding van een bedrijf uit België dat planten had gekocht van een Nederlands bedrijf.
Tomaat was alleen bekend als experimentele waardplant. De herkomst van de besmetting was niet duidelijk. Op het bedrijf van de plantenkweker in Nederland is geen aanwijzing gevonden van de besmetting. Er zijn geen beperkingen opgelegd.
Op twee tomatenbedrijven werd verder in 2014 ringrot aangetroffen, meldt de NVWA nog. Deze meldingen staan los van elkaar.