Doorgaan naar artikel

’Twaalf pallets meer, vanwege het formaat’

“Heel druk” heeft hij het, maar niet met telen. David van Sprundel in Etten-Leur is bezig met het slopen van zijn ‘oude’ koelcel: de uit 1989 stammende ruimte is nog geïsoleerd met polystyreen platen. Die moeten vervangen worden. Verder is de cel aan de krappe kant: één wand wordt verzet, zodat de ruimte een flink stuk groter wordt. Bovendien gaat de koelinstallatie op de schop. Met nieuw koudemiddel kan het systeem weer mee tot 2030. Van Sprundel heeft feitelijk twee cellen: een aflevercel naast de laaddock, en de te verbouwen koelcel. De aflevercel wordt in de winter gebruikt voor de bewaring van aardbei-wachtbedplanten voor de productieteelt.

Extra celruimte

Naast aardbeien (Sonata en Elsanta) teelt Van Sprundel onder andere spinazie. De productie en uitlevering komt begin april op gang. Daarvoor is de aflevercel nodig: de aardbeiplanten worden dan omgereden naar de oude cel. Dat gebeurt altijd op deze manier, en dat is aanstaande april niet anders.

Wel anders is dat voor de aardbeiplanten dit jaar 12 pallets meer nodig zijn dan andere jaren, puur omdat de planten deze keer veel verder zijn uitgegroeid dan normaal. Om die extra planten straks te kunnen bergen, is dus extra celruimte nodig. “En nu we toch bezig zijn, passen we ook de elektriciteit in de werkplaats aan, dat gaat in een moeite door.”

Veel voorbloeiers

Van Sprundel komt terug op het formaat van zijn wachtbedplanten. “Zo heb ik het nog nooit gezien, in de 11 jaar dat ik mijn eigen wachtbedplanten teel.” De verklaring zit hem in de aanhoudend vlotte groei het afgelopen najaar, na de lage temperaturen in augustus. “We hebben de planten toen wat extra stikstof gegeven, omdat ze niet goed aan de gang wilden…”

Anders dan anders is ook het grote aandeel voorbloeiers. Er zaten bij het rooien vanaf eind november zelfs al planten met aardbeien tussen. “Of die voorbloeiers eraf moeten? Ik weet het niet, voor mij is het nieuw. Is bloemen verwijderen aan de orde, dat zal dat in de tunnels niet zo’n probleem zijn, dat kan tegelijk met het stro inbrengen. Voor de buitenteelten weet ik het nog niet goed. Daar staat tegenover dat in de bewaring de eerste bloemtros eruit kan vriezen. Ik vind grote wachtbedplanten overigens nog niet zo verkeerd.”

Al vroeg Round-Up

De eerste vijf plantingen zijn Sonata. De eerste teelt gaat normaal vanaf 25 januari de grond in, dat wordt een tunnelteelt. “Als we eenmaal starten, proberen we meteen meer plantingen te doen: de tweede planting gaat onder doek, de derde blijft zonder bedekking.” De grond ligt al twee maanden klaar, inclusief de bedden. “Ik heb in week 2 zelfs al Round-Up gespoten, dat heb ik nog nooit zo vroeg gedaan. Het is niet zo dat het er groen bij ligt, maar je ziet wel dat dat er vuil groeit. En je weet dat zo’n behandeling in deze tijd van het jaar wat meer werkingstijd vraagt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
David van Sprundel

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin