Doorgaan naar artikel

Vaknieuws op beurs aardbeiproefcentrum Hoogstraten

Proeftuin Hoogstraten hield op 20 september weer haar tweejaarlijkse mechanisatie- en demonstratiedag voor aardbeitelers.

Bezoekers konden daarnaast deelnemen aan rondleidingen die een toelichting boden op enkele onderzoeksonderwerpen.

 

[([002_boerderij-image-1606837.jpeg]:inzetgroot)]

Produceren op twee etages

Het Meerle high level-systeem hangt in een kas met 8 meter brede tralies met 7 rijen. Boven de tweede, vierde en zesde goot hangt een extra goot. Het idee is aldus het productievermogen te vergroten zonder dat hiervoor erg grote investeringen nodig zijn. Afgelopen zomer is het systeem kort in een demonstratie gebruikt voor een zomerteelt, Het systeem wordt nu ook werkelijk onderzocht getoetst in een doorteelt. Volgens onderzoeker Tom van Delm valt de hoeveelheid extra arbeid mee, wel moet een deel van het werk op stelten gebeuren. De vraag is of dat het meest passend is uit een oogpunt van werkcomfort. “Een buisrailsysteem zou wellicht beter zijn”, werd vanuit het publiek opgemerkt. Van Delm: “Dat zal in de toekomst duidelijk moeten worden, indien blijkt dat met het high level-systeem positieve resultaten worden behaald.”

[([003_boerderij-image-1606838.jpeg]:inzetgroot)]

Clery optimaliseren

Bij een vroege Clery-teelt is belangrijk een maximale productie per vierkante meter te realiseren. Het streven is minimaal 5 kilo per vierkante meter, met een zo hoog mogelijk aandeel grote vruchten, aldus Van Delm. Op het proefcentrum in Meerle worden trayplanten beproefd die zijn opgekweekt van frigo B-planten. Die zijn zwaarder dan trayplanten van gangbare stek. Tijdens de opkweek met de frigoplanten zijn de eerste bloemtakken verwijderd. Aldus wordt de apicale dominantie opgeheven, en ontwikkelen de planten zich meer in de breedte.

De opkweekproef werd vorig jaar voor het eerst opgezet, waarna productie werd vergeleken in een plantdichtheidsproef met acht planten per bak (veertien planten per vierkante meter, met trayplanten van stek en van frigo-B), en met zes en zeven planten per bak (alleen van frigo-B). Als verwacht gaven de frigo-B-trayplanten het hoogste aandeel grote vruchten (> 31 millimeter), uiteenlopend van 3,5 kilo per vierkante meter (acht planten per bak) tot 3,8 kilo per vierkante meter (zes planten per bak). De totale productie per plant nam af bij hogere plantdichtheid, maar de productie per vierkante meter steeg.

[([004_boerderij-image-1606839.jpeg]:inzetgroot)]

Onderzoek aan doordragers

In een tunnelkas worden verschillende doordragende rassen getoetst in een planting van 21 maart met zes frigo A+ planten per lopende meter. Na de tweede oogstpiek in juli viel de oogst in de loop van augustus sterk terug, memoreerde Van Delm. “Met minder hitte in juli loopt de tweede oogst langer door. De productie tot op de mechanisatiedag lag gemiddeld voor alle rassen op zo’n 7 kilo per vierkante meter, wel met aanzienlijke rasverschillen in de sortering. Hoe de oogst zich de komende weken ontwikkelt, is sterk weersafhankelijk. We zien veel bloemen, maar deze kas is niet verwarmd.” In de discussie werd gewezen op de hoeveelheid arbeid die nodig is, voor de verzorging en de gewasbescherming. De rassen in het onderzoek: Capri, Portola, Florentina, Florina, Favori, Verity en Furore, met de hoogste producties voor Florina, Furore en Capri.

Produceren in de winter

Half oktober wordt gestart met een winterteelt met Sonata onder Son-T licht, en met een winterteelt met doordragers onder LED-licht. Deze laatste proef wordt opgezet met een ras van ABZ (aardbeien uit zaad) in Andijk. Dit ras werd door ABZ op de demokwekerij Westland in Honselersdijk al  getest in een vroege teelt. Gunstig is dat dit type planten op elke moment gezaaid kan worden. Voor de proef wordt ernaar gestreefd dat de planten één bloemtak hebben als ze op de kasgoten worden gezet. De oogst komt naar verwachting in december op gang, met de piek in januari en februari.

Nieuw en bijzonder op de vakbeurs

[([005_boerderij-image-1606840.jpeg]:inzetgroot)]

Hygiënezuil

Toeleverancier Telermaat in Zundert (voorheen van Nederkassel) voor plaatsing aan de ingang van het bedrijf of het trayveld, voor schoeisel- en handontsmetting. In de bak kunnen hygiëneslofjes. De ontsmettingsbak kan worden gevuld met het desinfectiemiddel Easyclean. Aan de kleur is te zien of de vloeistof nog werkzaam is: roze = oké, kleurloos = vervangen. Prijs 335 euro.

[([006_boerderij-image-1606841.jpeg]:inzetgroot)]

Zelfrijdende elektrische spuit

Halmec in Sprundel ontwikkelde een elektrische zelfrijdende spuit voor in kas. Inhoud van het rvs-vat is 500 liter. Op de getoonde uitvoering zit een spuitboom voor maximaal zeven rijen, De vier accu’s leveren het vermogen voor de vloeistof-membraanpomp, de rijaandrijving op het voorste stuurwiel en de hydraulische sturing van de achterwielen. Door de wielen dwars te zetten kan de spuit gemakkelijk van de ene naar de andere werkgang verplaatst worden. De sturing gaat met de disselkop, met flippers op het stuur voor de bediening. De spuit heeft een geïntegreerde 220-volts acculader. Richtprijs 14.500 euro.

[([007_boerderij-image-1606842.jpeg]:inzetgroot)]

Zelfrijdende spuitmachine Mazotti

Wout Hoogervorst uit Noordwijkerhout stond in Meerle met een vernieuwde uitvoering van de Mazotti zelfrijdende spuitmachine type IBIS 2000 LP, met 2000 liter tanki8nhoud en 24 meter boombreedte. De luchtondersteuning is van Rau, met luchtzakken met grote gaten om de luchtstroom te geleiden. In tegenstelling tot bij andere systemen is die luchtstroom recht naar beneden, zonder hoekverstelling. Volgens de adviseur van Hoogervorst zorgt het Rau-systeem voor een werveling van de uitstromende lucht. De spuitdruppels worden in de werveling meegenomen, resulterend in een optimale bedekking van het gewas met spuitvloeistof. “Dat is dus principieel anders dan luchtondersteuningsystemen waarmee met een gestuurde luchtstroom de driftdruppels worden weggevangen.”

Anders in vergelijking met eerdere Mazotti spuiten is dat de achteras star aan het basisframe is bevestigd, en dat de spuitboom verend is opgehangen. De vooras is wel geveerd. De cabine is 10 centimeter breder en 15 centimeter langer geworden, voor meer werkcomfort. De getoonde uitvoering is vierwielgestuurd en vierwielaangedreven, met een spoorbreedte verstelling voor 150 of 180 centimeter. Richtpijs 135.000 euro.

[([008_boerderij-image-1606843.jpeg]:inzetgroot)]

Stalen tunnelgoten

Haygrove, in België en Nederland vertegenwoordigd door proefcentrum Meerle, heeft de goten van tunnels uit de Greenhouse-serie onder handen genomen. Die waren eerst van kunststof, nu van staal. Dat maakt de goten beloopbaar, en bevordert de stevigheid van de gekoppelde tunnels. De op het proefcentrum opgestelde tunnels zijn 7,60 meter breed, ze zijn leverbaar tot 8 meter breedte bij een hoogte van 5 meter.

[([009_boerderij-image-1606845.jpeg]:inzetgroot)]

Smalle plantentray

Toeleverancier Klep in Etten-Leur heeft naast de gangbare 16 gaats tray voor 44 planten per vierkante meter, nu de ook een 12 gaats uitvoering voor 49,5 planten per vierkante meter bij een afstand tussen de rijen van 20 centimeter. Ter vergelijking: de oude 9-gaats tray is voor 37,5 planten per vierkante meter. De (Bato-)trays zijn 100 procent symmetrisch, dus op alle manieren stapelbaar. Prijs op aanvraag.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin