De huidige verkaveling en infrastructuur in diverse gebieden in Westland zijn niet toereikend om op economisch verantwoorde en duurzame wijze glastuinbouwbedrijven te exploiteren. Bovendien zijn nieuwe financieringsvormen nodig.
Dat is te lezen in het rapport ‘Moderne glastuinbouw in Westland’ van de gemeente Westland. De glastuinbouwbedrijven van de toekomst vragen om schaalgroottes die op dit moment moeilijk te realiseren zijn in Westland. Als ideale kavelgrootte voor een toekomstig glasgroentebedrijf is 10 hectare of meer nodig. Op dit moment zijn er in Westland ongeveer 1.400 glastuinbouwcomplexen. Rekening houdend met de noodzakelijke schaalvergroting zouden dit er in 2030 ongeveer 550 worden. Uiteraard blijft er ook ruimte voor kleinere bedrijven waar met name nicheproducten worden geteeld.
In het rapport, dat is opgesteld door een adviesgroep met vertegenwoordigers van de gemeente, Rabobank Westland en LTO Glaskracht, onder leiding van Arnold Hordijk, staan aanbevelingen om de modernisering een noodzakelijke impuls te geven. “Belangrijke uitdaging vormen onder andere in de weg liggende woningen, onvoldoende vernieuwing van fysiek glas en onder druk staande rendementen”, aldus Hordijk. “Ook ontwikkelingen zoals schaalvergroting, schaaldifferentiatie en specialisatie, een toenemend aantal bedrijven zonder opvolging en ruimtelijke verschuiving van teelten in en buiten Westland spelen een rol.”
Volgens het rapport is het voor de Westlandse glastuinbouwproductie van levensbelang dat er veel meer toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen in de markt wordt gecreëerd, gecombineerd met markt- en klantgerichte verkoop. Hordijk: “Een lage kostprijs op een product dat zich niet onderscheidt ten opzichte van andere producten, is voor veel ondernemers onvoldoende om concurrerend te zijn.” Verder wordt er in het rapport op gewezen dat het naast het moderniseren van het productieareaal van belang is dat Westland zich ontwikkelt tot hét commerciële innovatiecentrum van het totale glastuinbouwcluster. Nieuwe financieringsconstructies zijn nodig om de benodigde investeringen te kunnen dragen. Het rapport beveelt een onderzoek aan naar alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals erfpachtconstructies al dan niet in combinatie met een stallingsbedrijf en met institutionele beleggers, om financieringsmogelijkheden voor de ondernemer te verruimen.
Volgens wethouder Theo Duijvestijn (economische zaken) vormt het rapport een goede basis om aan de slag te gaan.