Halsbandparkieten veroorzaken lokaal veel schade aan fruitteeltbedrijven, maar dat leidt niet tot veel landelijke schade.
Dat blijkt uit een eerste inventarisatie door onderzoeksbureau CLM in opdracht van de NVWA. De oproep van CLM om waarnemingen van halsbandparkieten in agrarisch gebied te melden heeft tot zo’n 40 reacties geleid, waarvan 9 concrete gevallen van schade, vooral in de fruitteelt.
De parkiet komt van nature niet voor in Nederland, maar heeft zich hier gevestigd door het houden als huisdier. CLM onderzoekt de schade van de parkieten niet om schadevergoeding mogelijk te maken voor de vraat, maar om meer inzicht te krijgen in hoe ‘invasieve exoten’ in Nederland leven in de natuur en landbouw.
De halsbandparkiet breidt zijn leefgebied uit van o.a. de stad Utrecht naar omliggende landbouwgebieden. Dit maakt hem een potentiële bedreiging voor met name de fruit- en boomteelt. De halsbandparkiet staat er namelijk om bekend af en toe een peer of appel aan te pikken. In de provincie Utrecht zijn de eerste schadegevallen gemeld op enkele landgoederen. Hier werden appels van 30 bomen aangepikt, en ook werden knoppen van kastanjes in een oude bomenlaan opgegeten.