Doorgaan naar artikel

‘Protocol voor crisissteun niet nodig’

Een standaardprotocol voor de wijze waarop Nederland omgaat met Europese steunmaatregelen in geval van crisis vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) niet nodig. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer na de kritiek die ze kreeg na recente openstellingen van steunmaatregelen in verband met Russische boycot. LTO heeft om een protocol gevraagd.

Dijksma vindt een protocol voor onverhoopt nieuwe situaties met steunmaatregelen niet nodig, omdat Nederlandse telers volgens haar door de vroege openstelling en de terugwerkende kracht van de regeling volledig gebruik hebben kunnen maken van de Europese maatregelen. De aanvraag van crisisondersteuning voor de Nederlandse groente- en fruitsector is in lijn met de Nederlandse exportpositie, zegt Dijksma in reactie op kritiek dat de Nederlandse sector er bij de verdeling van de pot in Brussel slecht vanaf zou komen omdat de Nederlandse overheid te traag zou hebben gereageerd.

Uit de brief van Dijksma blijkt dat Nederland op de vierde positie staat bij de verdeling van het crisisbudget van de Europese Commissie. Polen en België hebben meer steun aangevraagd dan op basis van de exportpositie te verwachten is. Duitsland meldde niets aan. Vanuit Nederland zijn in Brussel aanvragen ingediend van zes producentenorganisaties en 53 niet-aangesloten telers. In totaal gaat het om 323 meldingen met een totale waarde van ruim €2,35 miljoen.

Of Nederlandse telers steun mislopen door de vele aanvragen van steun door onder andere Polen en België, is nog niet duidelijk. Dit komt omdat er nog meldingen afgewezen of teruggetrokken kunnen worden. “Het feit dat Nederland in totaal een relatief beperkt steunbedrag geclaimd heeft, heeft te maken met het feit dat de Nederlandse marktprijzen voor de betreffende soorten groenten en fruit veelal hoger lagen dan de maximum steunbedragen op basis van de buitengewone maatregelen”, legt Dijksma uit.

De aanvragen onder de eerste buitengewone maatregelen zijn op dit moment nog niet toegekend en uitbetaald. Als het definitieve aantal meldingen het toegewezen budget overschrijdt, wil de Europese Commissie een generieke korting toepassen op de uitkeringen aan de lidstaten om ervoor te zorgen dat het totale bedrag binnen het budget van €125 miljoen blijft. De verdeling tussen de lidstaten wordt gebaseerd op het totaal van de geaccepteerde meldingen door elke lidstaat. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de Commissie zal uitbetalen.

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin