David van Sprundel in Etten-Leur was vorige week bezig met het inbrengen van stro in zijn tunnelteelt Sonata. Het was de bedoeling dat op hetzelfde moment ook te doen in de eerste gekoelde teelt in de open lucht, maar dat is op het laatste moment enkele dagen uitgesteld omdat de strolegger nog niet klaar was.
“Ik denk niet dat ik eerder zo vroeg aan deze klus ben begonnen. Als de weersomstandigheden zo blijven als nu, kan ik over 10 dagen (rond april) in de tunnel gaan plukken. In de buitenteelt vind je nu ook al volop bloei.” De Sonata-wachtbedplanten in de tunnels gingen al op 3 februari de grond in, de buitenteelt volgde drie dagen later. Normaal voor Van Sprundel is 18 tot 20 februari. “Veel vroeger dan begin februari moet je trouwens niet aan de gang willen gaan, heb ik begrepen van mijn voorlichter. Het gewas heeft een bepaalde periode nodig om te groeien. Heb je dan te weinig licht, dan kan de teelt overstuur gaan.”
Sonata, Elsanta, Sonata
De eerste teelten zijn onderdeel van elf plantingen die maximaal gespreid worden en met een tunnelteelt aan de voor- en achterkant. De laatste aardbeien worden half oktober geplukt, is de bedoeling. De eerste vijf teelten zijn met het ras Sonata, gevolgd door een aantal plantingen Elsanta, en daarna weer Sonata. Die volgorde ligt vast, maar dit jaar voor het eerst wel met minder Elsanta en meer Sonata. “Vanwege de smaak. Punt.”
Toen Van Sprundel zes weken gelden startte met tunnels, was het streven om altijd met Moederdag aardbeien in de verkoopautomaat voor de thuisverkoop te hebben. “Dat moet ook Sonata zijn. In het verleden kocht ik de eerste verkoopweek wel eens aardbeien bij; als dat Elsanta was, leverde dat nogal eens opmerkingen op.”
Tunnel bouwen
De laatste tunnelplanting gaat normaal rond 17 juli de grond in, de folie wordt dan eind augustus/begin september over de bogen aangebracht. Afgelopen najaar liep dat anders. Voordat de folie gelegd moest worden, was er al vijf à zes keer in het gewas geoogst, en waren de weersvooruitzichten uitstekend. “Die folie is er dus niet meer op gegaan. Met die ervaring in het achterhoofd wil ik die najaarsteelt dit jaar twee dagen later planten. Dat kan het begin van de pluk in het extreemste geval een week vertragen, maar ik ben er niet bang voor dat het dan té laat wordt. Er zijn collega’s die nog later met hun laatste teelt starten, maar dan ontkom je er zeker niet aan een tunnel te bouwen.
De hoge Akker
Van Sprundels bedrijf heet ‘De hoge Akker’, verwijzend naar de grond op zijn bedrijf: die is erg ‘vroeg’. Het is mede om die reden dat de aardbeiplanten direct in de grond staan, zonder gebruikmaking van grondfolie. “Folie is gunstig voor vochtiger grond. Bovendien kun je er wat vervroeging mee bereiken, maar dat is voor mij niet aan de orde.”
Opkweek wachtbedplanten
De opkweek van de wachtbedplanten gebeurt in eigen beheer, met materiaal van twee plantenkwekers. “Van een enkele plantenkweker is niet altijd zeker dat je altijd vroeg voldoende planten aangeleverd krijgt. Als het even kan, wil ik eind juli te beginnen met planten, gericht op de productie van een zware wachtbedplant. Bovendien moet er veel spreiding op zitten, met een flink aantal trossen. Ik probeer dat voor elkaar te krijgen door na het planten de weggroei snel op gang te brengen. Vervolgens gaat er de rem op om de bloemaanleg op gang te brengen. Daarna gaat de bemesting weer omhoog voor een spurt in de verdere ontwikkeling van de aangelegde bloemen. Het kan gebeuren dat we een teelt wel 15 tot 16 keer plukken, zo krijgt de nabloei ook een serieuze zetting.”