In fruitvliegvallen in bosranden werden dit jaar tien keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen dan in 2013 en honderd keer meer dan in 2012.
Naast reeds bekende aantastingen in kersen, pruimen, rode bessen, aardbeien en druiven blijken ze ook veelvuldig op wild fruit te zitten, zoals bramen, vlierbessen en vogelkers en in bessen van diverse tuinsoorten. Er is dringend behoefte aan een natuurlijke bestrijdingsmethode.
In de elf fruitvliegvallen die in 2014 verspreid door het land in bosranden werden geplaatst, zijn 3.252 fruitvliegen aangetroffen. Dit waren er tien keer zo veel als in 2013 en zelfs honderd keer zo veel als in 2012 toen er maar 32 exemplaren werden geteld, meldt natuurbericht.nl.
Wat meespeelt is dat de weersomstandigheden voor de suzuki-fuitvlieg afgelopen jaar ideaal waren. De vlieg heeft een voorkeur voor gematigde temperaturen. Temperaturen boven de 30 graden hebben ze niet graag. De ideale temperatuur voor hun ontwikkeling is 20 tot 25˚C. Juist in de periode van de rijping van vele (wilde) fruitsoorten was het de ideale temperatuur en vochtig. De weeromslag in augustus creëerde zeer gunstige omstandigheden voor deze zeer schadelijke fruitvliegen.
Hulp van natuurlijke vijanden
Gezien de zeer grote economische belangen is er dringend behoefte aan effectieve en milieuvriendelijke bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Omdat ze ook in de natuur voorkomen zullen ook natuurlijke vijanden een belangrijke rol moeten spelen om de populatie te beheersen. Een specifiek natuurlijke vijand voor de suzuki-fruitvlieg is nog niet aangetroffen in Nederland. Er komen wel sluipwespen voor die larven en poppen van fruitvliegen parasiteren. Ook zijn er parasitaire mijten die zich te goed kunnen doen aan de vliegen.
Dit jaar zijn proeven gestart met insectenparasitaire nematoden om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden op liggend fruit en fruit dat niet meer wordt geoogst. De voorlopige resultaten van de praktijkproeven zijn veelbelovend.