De Europese Commissie heeft bijna 600 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek met buurlanden naar innovatief onderzoek, zoals naar tuinbouwtechniek.
Zo is tot 2020 circa 440 miljoen euro beschikbaar gesteld voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland. In dat zogenaamde INTERREG-traject is de afgelopen periode gewerkt aan een breed kassenonderzoeksproject ‘De Gezonde Kas’. De nieuwe subsidietoezegging maakt ook weer nieuw tuinbouwonderzoek mogelijk.
Tien onderzoeksinstellingen en 22 bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio ontwikkelden de laatste jaren gezamenlijk 21 technologische producten in één roboticasysteem voor de glastuinbouw onder de naam ‘Gezonde Kas’. Door een combinatie van hoogstaande monitortechnieken voor de glastuinbouw zal het systeem in een vroeg stadium plantenziekten herkennen, veelal nog voor het symptoomstadium. De kosten van het traject bedroegen ruim 10 miljoen euro. Een deel ervan is door de Europese Unie als subsidie ingebracht, zegt projectmanager Carolien Zijlstra van Gezonde Kas. “Dit project eindigt inderdaad. Wij kijken op welke punten we het onderzoek willen voortzetten en met welke Duitse partners. Dat is nog niet duidelijk. Er moet sprake zijn van eigen bijdrage. Dat is waar we nu mee bezig zijn.”
INTERREG-Vlaanderen
Behalve de Nederlands-Duitse samenwerking wordt ook de samenwerking met Vlaanderen aangehaald. De Europese Commissie voorziet in totaal meer dan 152 miljoen euro aan subsidies om tussen 2014 en 2020 te investeren in waardevolle, grensoverschrijdende projecten binnen het nieuwe INTERREG-programma Vlaanderen-Nederland.