In Noord-Holland lopen er al een aantal bindmachines als alternatief voor het dekken van bloemkool. In Zuid-Nederland en België heeft de machine nog geen voet aan de grond gekregen. Tijd voor een demonstratie ter plekke door Reparatiebedrijf Kooy.
De bloemkool bindmachine van Reparatiebedrijf Kooy bindt vier rijen bloemkoolplanten in één werkgang dicht. De bladeren worden aan de bovenkant aan elkaar gebonden door speciaal bindtouw (FLOR bloemkooltouw) dat biologisch afbreekbaar is. Kooy demonstreerde de machine op dinsdag 9 september bij bloemkoolteler Willy Verstappen in Hunsel.
Rust op het bedrijf
De machine heeft een capaciteit van 10 tot 12 duizend planten per uur. Dat komt in de praktijk neer op 2 tot 3 hectare per dag. Daarvoor is alleen een chauffeur nodig, hetgeen arbeidsbesparing betekent. Maar de 8 telers in Noord-Holland die de machine gebruiken, vinden het minstens zo belangrijk dat er meer rust op het bedrijf komt, omdat er geen afweging gemaakt hoeft te worden waar het personeel ingezet moet worden: bij het oogsten of bij het dekken. Het beste is de bladeren van de bloemkool dicht te binden bij een bloemkool van de grootte van een sinaasappel.
Handigheid in krijgen
De oogst van de bloemkool vraagt een andere kijk op het gewas dan bij een normale gedekte teelt. Immers, de grootte van de kool moet vanaf de buitenkant beoordeeld worden. Dat vraagt enige ervaring geeft ook Verstappen aan, wiens personeel beperkte ervaring opdeed. Uit de ruimere ervaringen in Noord-Holland blijkt dat het een kwestie van tijd is en dan is oogsten van gebonden bloemkool niet lastiger of tijdrovender dan gedekte bloemkool. “Je moet er handigheid in krijgen”, aldus Dirk Hofland van FLOR cauliflower twine machinery. Oogsten gebeurt door onder het touw het blad te snijden waarna de kool wordt gesneden. Dat touw breekt af en door te frezen of te klepelen wordt de vertering bevordert.
Overige voordelen
Naast meer rust op het bedrijf, zijn de voordelen volgens Kooy meer kwaliteit I omdat iedere kool zeker goed dicht zit. Verder biedt de methode bescherming tegen zand en insecten, mits die voor het dichtbinden goed bestreden zijn. In de huidige praktijk kiezen sommige telers ervoor om alle percelen te binden, maar er zijn ook telers die alleen de percelen binden die niet goed zelfdekkend zijn of gaan binden als het dekkingswerk op een hoop dreigt te lopen.
De machine weegt 3,5 ton, zodat van insporing of slippen geen sprake is. De kosten van de zelfrijdende machine komen op 117 duizend euro exclusief btw.