De Europese milieuministers koersen af op een akkoord over de teelt van transgene gewassen in Europa.
Binnen de raad van milieuministers tekent zich een meerderheid af voor het Griekse compromisvoorstel, waarbij alle lidstaten de ruimte krijgen om een in de EU toegelaten gewas in eigen land tegen te houden. Dat is gebleken tijdens de raad van milieuministers, maandagavond.
Het Griekse voorstel houdt in dat de toelating van transgene gewassen (teelten waarbij met behulp van biotechnologie soortvreemde eigenschappen zijn ingebouwd) Europees geregeld wordt.
Bij de toelatingsprocedure kunnen lidstaten bij de aanvrager te kennen geven dat ze een uitzondering willen hebben voor hun grondgebied, of delen daarvan. Als de aanvrager daarmee niet akkoord gaat, kunnen de lidstaten na de toelating voor hun eigen grondgebied alsnog een beperking opleggen bij voorbeeld op grond van sociaaleconomische argumenten. Ook al toegelaten transgene gewassen kunnen via het nieuwe voorstel alsnog geweerd worden.
Frankrijk deed maandag het voorstel om een naast de Europese toelating ook nog een nationale toelatingsprocedure in te bouwen, waarbij elke lidstaat afzonderlijk de toelating kan regelen. Dat voorstel lijkt geen meerderheid te halen. De Duitse milieuminister Barbara Hendricks (tijdens haar eerste milieuraad) maakte nog een voorbehoud bij het Griekse compromisvoorstel. Zij wil nog tijd om het voorstel te bestuderen.
De milieuministers kunnen in de vergadering van juni een politiek besluit kunnen nemen over het voorstel.
Nederland heeft al sinds 2009 bepleit om lidstaten een eigen rol te geven bij de acceptatie van de teelt van transgene gewassen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zegt dat het voorstel een goede basis is voor een politiek akkoord. “Ik ben blij dat we uit de impasse zijn.”
Het Griekse voorstel maakt maatwerk mogelijk. Er is vier jaar over dit voorstel onderhandeld, zegt Mansveld. Ze is wel in voor verbeteringen, maar niet voor een nieuw Frans voorstel. Zij wil niet opnieuw beginnen.