Over 15 jaar zal het gros van de telers in de open grond volop met drones werken, mits de kosten voldoende verlaagd kunnen worden. Dat voorspelt directeur Danny Bielemans van pcfruit in België.
Dat zegt hij tegen het Vlaams Infocentrum land- en Tuinbouw (Vilt). De toepassingsmogelijkheden van drones in de fruitteelt zijn talrijk. Van zeer nauwkeurige beelden van de gewasontwikkeling tot het verjagen van vogels en het controleren op de aanwezigheid van ziekten in boomgaarden. De afbakening van bacterievuurvrije zones lijkt met behulp van drones een meer haalbare kaart te worden, en dat is goed nieuws want het zou nieuwe exportmogelijkheden naar verre landen kunnen creëren voor peren uit België of Nederland.
In samenwerking met onder meer het Proefcentrum Fruitteelt en met 1 miljoen euro steun van de Vlaamse regering wil het Belgische Sint-Truiden van het industriegebied van Brustem een Fruit Valley te maken. Het Belgische bedrijf Skyeye, gespecialiseerd in toepassingen van onbemande vliegtuigjes, maakt plannen zich in Fruit Valley te vestigen willen vestigen. Alle onderdelen van een drone zouden hier geproduceerd worden. Op de Werktuigendagen in Sint-Truiden op 24 en 25 mei demonstreert Skyeye de mogelijkheden van drones voor de fruitteelt.
Het Proefcentrum Fruitteelt is van bij het begin betrokken bij de plannen om een Fruit Valley in Brustem uit te bouwen. “Indien de kosten lager worden en de techniek verder verbetert, zal het gros van de telers in de open grond over 15 jaar met drones werken om de gewassen in de gaten te houden”, voorspelt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt,
Water- en mestbehoefte
Uitgevoerd met hightech camera’s vliegen ze onder het wolkendek dicht boven het gewas. Zo kunnen zij, in tegenstelling tot satellietbeelden, te allen tijde een plaats-specifiek beeld geven van de gewasontwikkeling op een perceel. Met een camera kan een drone al zeer nauwkeurige beelden leveren van biomassaverdeling en bladgroengehalte. Zeer geavanceerde sensoren kunnen zelfs rechtstreeks de stikstof- en watergehaltes van een gewas in kaart brengen, nog voor droogte- of voedingsstress met het blote oog waarneembaar zijn.
Op die manier zou de teler tijdens het groeiseizoen op elk moment over waardevolle teeltinformatie beschikken. Vooral wanneer de ‘luchtinformatie’ wordt gekoppeld aan gewasdata die zijn verzameld met sensoren op de trekker, veldspuit of op de kunstmeststrooier, krijgt de teler een accuraat beeld van de gewastoestand. Hierdoor kan de bemesting, gewasbescherming of beregening nog efficiënter worden afgestemd op de behoefte van het gewas.
Monitoring ziektes
Een tweede toepassing is het monitoren op de aanwezigheid van ziekten. Specifiek in de fruitteelt wil pcfruit nagaan of de drones ingezet kunnen worden voor het detecteren van bacterievuur in een zo vroeg mogelijk stadium en dit zowel in de boomgaarden als op waardplanten die in hagen en houtwallen aanwezig zijn. Op deze manier zouden bacterievuurvrije zones kunnen worden afgebakend. Op een efficiënte manier kan daar dan regelmatig geverifieerd worden of de ziekte nog steeds afwezig is. Deze quarantainezones zouden dan nieuwe (verre) exportmogelijkheden scheppen, bijvoorbeeld naar China, India of Japan.