Doorgaan naar artikel

“Het is hier echt droog”

“Het mag hier nog wel wat meer regenen”, merkte Mark Vonk vorige week donderdag op.

De ochtendkranten melden een echte regendag, maar de biologische kleinfruitteler uit Udenhout is het onkruid bij de blauwe bes aan het wegbranden. Een klus die met een arm te doen is, de andere is beperkt door een uit de kom geschoten sleutelbeen.

“Het is hier in Udenhout echt heel droog. Vooral bij de kruisbessen merk je dat. Bij enkele rijen zet de rui sterker door dan zou moeten. Ook bij de aardbeien moet je er met water op tijd bij zijn, anders valt de groei meteen stil. Zo slecht is deze grond niet. Het is weliswaar zandgrond, maar met een goed percentage organische stof. Het heeft hier dit voorjaar gewoon weinig geregend.”

“Het is nog even wachten op ijsheiligen, maar tot nu toe zijn we redelijk ongeschonden het voorjaar doorgekomen. Alleen de kiwibessen blijken enorm gevoelig voor vorst, dat valt me erg tegen. Zelfs na het beetje nachtvorst in het weekend van 4 mei zijn weer alle jonge bladeren zwart. Ik ben benieuwd hoe andere telers daarmee omgaan die het op grotere schaal telen.”

“Afgezien van een paar nachten met wat vorst aan de grond is het toch een normaal voorjaar. Alle gewassen ontwikkelen zich gelijkmatig. Tot nu toe is er niets extreems gebeurd, zoals hagel of zware wind. Vooral dat laatste kan bij de vlierbessen schade veroorzaken in de vorm van afgescheurde takken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin