Bacteriofagen zijn wellicht het antwoord in de aanpak van door bacteriën veroorzaakte ziekten. Onder laboratoriumomstandigheden ruimen deze organismen op een efficiënte manier de bacteriën Pseudomonas in prei en Xanthomonas in kool op. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek dat in 2011 is gestart.
Bacteriofagen zijn voor de mens ongevaarlijke kleine virussen, die bacteriën infecteren en gebruiken om zich te vermenigvuldigen, aldus onderzoeker vollegrondsgroenten Anneleen Volckaert in de onlangs verschenen nieuwsbrief van het Provinciaal Proefcentrum in Kruishoutem.
De resultaten in het laboratorium met bacteriofagen betekenen een hoopgevende aanzet voor toepassing in de praktijk, aldus Volckaert. Maar daarvoor moeten eerst de meest geschikte bacteriofagen geselecteerd worden. Verder moet duidelijk worden onder welke omstandigheden die dan het beste gedijen, en welke toepassingsmethode het meest effectief is, zoals bijvoorbeeld zaadbehandeling of aangieten. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het IWT-project ‘beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei’. IWT staat voor het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek.