ZLTO heeft na de Russische boycot gesprekken gestart met de Rabobank en provincie Noord-Brabant over herstructurering van glastuinbouw in de provincie.
De partijen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om samen te werken aan herstructurering van de glastuinbouw in Noord-Brabant. Die herstructurering gaat immers te traag. Dat deelt de provincie mee aan Provinciale Statenleden. Het is een update van de glastuinbouwvisie van de provincie dat 15 procent van het landelijke glasareaal binnen de provinciegrenzen heeft met overwegend glasgroente (75 procent).
Glas-voor-Glas
Noord-Brabant voelt niets voor een Glas-voor-Glas-regeling zoals Limburg dat recent invoerde. Het zou een te grote rem betekenen op nieuwbouw. Bij zo’n regeling moet nieuwbouw gepaard gaan met uitkoop van oud glas elders. Zo’n regeling maakt nieuwbouw 7 tot 11 procent duurder, blijkt uit onderzoek van het bureau Pouderoyen in opdracht van de provincie. Solitaire bedrijven krijgen ook regelmatig al een nieuwe bestemming in sierteelt, zaadproductie of via boomteelt, blijkt uit de mededeling. Binnen de provincie Noord-Brabant is er ruime steun voor een financiële injectie in de activiteiten van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) en een focus op het gebied Nieuw-Prinsenland. Ontwikkeling van losse tuinbouwgebieden wordt losgelaten. Voorlopig wordt niet geïnvesteerd in infrastructuur van gronden in Deurne.
Saneringsregeling
De provincie Noord-Brabant werd dit jaar door Brussel op de vingers getikt. Een saneringsregeling van 2,4 miljoen euro om glasbedrijven uit kwetsbare gebieden te saneren werd niet goedgekeurd. Wel is besloten om verder onderzoek te doen naar mogelijke alternatieven om de sanering van glastuinbouwbedrijven al dan niet na goedkeuring van de EU toch mogelijk te maken.