“Tot kerst best wel vriendelijk”, meldde Barry Van Hooijdonk op 2 januari over de prijs van witlof. “Net boven de euro per kilo. Dat niveau liep door tot de kerstdagen. Vandaag zitten we op 80 cent per kilo.”
Vanaf begin december trekt hij het ras Atlas, volgend na het ras Jocker. De wortels zijn goed gezond, maar wel aan de fijne kant, hoewel ze op tijd gezaaid waren. “Dat was begin mei, maar het zaaisel heeft die maand niets gedaan. Vervolgens zijn er veel planten opgekomen. De maat is eigenlijk te fijn voor in het verenkelingsrek met 360 wortels per vierkante meter”, maakt Van Hooijdonk de tussenbalans op. “Hierdoor heb je toch wat minder productie. Het rendement per wortels heb je wel, maar van een wortel van 120/130 gram oogst je nu eenmaal geen krop van 180 gram. Het is overigens wel mooi lof.”
Hoge temperatuur
Tot kerst werd de pittemperatuur op 21,5 graden Celsius gehouden, vergelijkbaar met het niveau zoals dat werd aangehouden in Jocker. “Dat was voor die periode wel aan de hoge kant, maar die wortels hadden dat gewoon nog nodig. Wat we nu aan het oogsten zijn, zat alweer op 19 graden pittemperatuur. We snijden nog drie weken in Atlas, dan volgt het ras Topscore.”
Voldoende personeel
2 januari was de eerste werkdag voor Van Hooijdonk, na een periode van 2 weken waarvan het bedrijf vijf werkdagen had stil gelegen. “Een volle werkweek, zoals we ook hadden ingecalculeerd.”
De personeelsvoorziening is niet in het gedrang geweest. “Van de Poolse medewerkers is een deel alweer terug gekomen, maar je ziet ook meer en meer dat niet iedereen terug naar huis gaat. Er zijn er steeds meer die zich hier settelen, en op een ander moment terug naar Polen gaan.”
Aanpak mineervlieg
Voor de aanpak van mineervlieg is nog geen oplossing voorhanden, stelt Van Hooijdonk vast vanuit zijn lidmaatschap van de landelijke kerngroep voor witlof. Van Vertimec Gold is nog niet duidelijk of en hoe het terug komt. In 2013 had dit middel een vrijstelling tegen mineervlieg in witlofwortels. “We zijn er nog mee bezig, maar het lijkt me in ieder geval niet dat we nog op dimethoaat hoeven te rekenen.”