Johan Noordermeer in Hellevoetsluis gaat dit jaar door tot half december met de teelt van onbelichte cocktailtomaten van het ras Brioso. “In november zijn de prijzen meestal slecht, maar tegen kerstmis lopen ze vaak weer op.”
Rond het laatste weekend van september heeft hij de planten gekopt en op 15 oktober is de laatste bloei verwijderd. “Ik probeer nu op donkere dagen zo koel mogelijk te telen.” De ochtend start met een kastemperatuur van 16 graden. Vanaf 8.30 uur (zomertijd) stookt hij op 17 graden. Vanaf 11 uur gaat de instelling van de ventilatietemperatuur naar 19 graden plus 3 graden lichtverhoging. De voornacht staat op 13,5 graden en duurt van 17 (donker) of 18 uur (lichte dag) tot 2.30 uur. Op luchtvochtigheid mag er een buis inkomen van 30 tot 35 graden. “Vanaf 22 uur is dat bij een vochtdeficit van 1,0 maar na een vochtige donkere dag is dat al eerder. Het gaat er nu vooral om de stengels goed te houden.”
Snelle afname productie
De productie was in week 42 nog 1 kilo per vierkante meter maar is vorige week en deze week teruggevallen naar 6 tot 7 ons. “Het was al lastig om de opgegeven kilo’s te halen door het donkere weer. Daarnaast was ik na het koppen ook nog in temperatuur gezakt waardoor de afrijping nog verder terug viel.” De kwaliteit is vrij constant goed te noemen. “De vruchten zijn even wat fijner geweest maar nu weer mooi op gewicht.” Er hangen nu nog zo’n 7 trossen per plant met gemiddeld 9 vruchten. “We hebben de laatste drie trossen op 10 gesnoeid. We hebben die bovendien geschrapt. Dat scheelt weer een rondje werk. We hoeven nu niet net voor de oogst de trosbeugels te verwijderen. Vorig jaar hebben we een proefje gedaan met schrappen. Dat gaf toen helemaal geen Botrytis.”
Gewas gezond houden
Het gewas is nog helemaal gezond. “We zien geen ziektes in het gewas.” Maar de gewasbescherming vraagt de nodige aandacht omdat de teelt langer doorgetrokken wordt. Ondanks het bijvoeren van Macrolophus is het niet gelukt om de plagen helemaal biologisch te lijf te gaan. “Je ziet nog wel een enkele Macrolophus maar de wittevlieg komt toch opzetten dus we gaan een rondje spuiten met Admiral. Tegen rupsen hebben we al een keer met Xentari gespoten.”
De watergift start pas om 10 uur met grote beurten van 365 milliliter, soms twee , meestal drie. Afhankelijk van het licht geeft hij uiterlijk om 14.30 uur de laatste beurt. Het watergeven gaat steeds meer handmatig. “Ik kijk in de middag of er nog een nabeurt nodig is. Ik wil in ieder geval het interingspercentage halen.”
Striptease
Het meeste werk is nu gedaan. Er wordt geknipt, ‘gezakt’ en blad gesneden. De planten hebben nog 8 of 9 bladeren. “Ik wil uiteindelijk 5 of 6 bladeren overhouden. Nu snijden we nog in een rondje twee bladeren weg en als het te vol wordt halen we later nog een blad uit het midden van de plant.”