Belgische tomatentelers halen veel inkomsten uit hun WKK door het stimuleringsbeleid van de Belgische overheid.
Telers wisten in het rampjaar 2011 daardoor ook bijna uit de rode cijfers te blijven, blijkt uit een overzicht van het gemiddeldse bedrijfsresultaat van vijf tomatenbedrijven met WKK in België.
In 2010 haalde een tomatenbedrijf van gemiddeld 3,19 hectare ongeveer 456.000 euro omzet uit verkoop van zijn tomaten (per hectare). Voor de verkoop van electriciteit stond dat jaar 161.000 euro in de boeken per hectare, maar voor de verkoop van ingestelde certificaten verdiende de teler gemiddeld 153.000 euro per hectare.
In 2011, het rampjaar door Ehec, was de verkoop van electriciteit en bijkomende certificaten lucratiever dan de teelt van tomaten. De telers zetten circa 300.000 euro om per hectare tomaten, en iets meer met electriciteit en certificaten.
Een onderzoeker van het rapport ‘Het bedrijfsinkomen van een tomatenteler’ bevestigt dat het stimuleringsbeleid voor WKK’s nog altijd een belangrijke inkomstenbron is voor Belgische telers, ondanks tussentijdse wijzigingen aan het systeem. In het overzicht is subsidie op aankoop nog niet meegenomen, stelt ze. “Het certificatenstelsel is nog steeds een belangrijke inkomstenbron voor tomatentelers, omdat electriciteitsbedrijven dat kopen om aan de regels voor hernieuwbare electriciteitsproductie te voldoen. Wel lijkt in 2013 ook met dit stelsel tomatentelers onder de resultaten van 2011 uit te komen.” Dat jaar (2011) was het familie-inkomen gemiddeld min 7.000 euro per hectare. In Nederland verloren tomatentelers veel meer in het Ehec-jaar.