Doorgaan naar artikel

Niet vanzelfsprekend wereldspeler

De tuinbouwsector is een wereldspeler. “Overal waar ik heb gewerkt en waar ik tuinbouwgebieden heb bezocht, ben ik Nederlanders en Nederlandse technologie tegengekomen”, zegt Ibrahim El Menschawi, directeur van Monsanto Vegetable Seeds in deze editie van Groenten & Fruit.

“Nederland is het hart van de teelten onder glas in de wereld. Hier bevindt zich het brandpunt van de technische ontwikkelingen.” Wij wisten dit natuurlijk al, maar het is altijd prettig als een ander dat nog eens bevestigt.



Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken benadrukte de rol als wereldspeler ook in haar Beleidsbrief Tuinbouw. “Zowel met productietechniek als uit oogpunt van werkgelegenheid, inkomen en export bevindt de sector zich internationaal in de voorhoede.”



Het is heel mooi, zo’n koppositie, maar maakt tegelijkertijd ook kwetsbaar. De concurrentie neemt toe. Het vergt eenzelfde energie om de koppositie te behouden. Niet voor niks bestempelt Dijksma in haar brief internationalisering als opgave 1 voor de sector. De bewindsvrouw ziet graag dat de tuinbouw het vizier verbreedt naar landen buiten Europa. Zij wil daar een rol in spelen. Nog een passage uit haar brief: “Het ministerie van EZ ondersteunt dit internationaliseringsoffensief actief, onder meer door deuren te openen in landen waar de overheid nog een grote rol heeft in de economie, door problemen bij de toegang tot de markt proactief aan te pakken, en door publiek-private partnerschappen te stimuleren.”



Dijksma reisde in 2013 naar Vietnam met in haar kielzog vertegenwoordigers uit de tuinbouw. Minister Lilian Ploumen van Buitenlandse Handel voerde een hele reeks handelsdelegaties aan. Naar China ging een zware afvaardiging onder leiding van premier Mark Rutte. Voor dit jaar staat opnieuw een serie bezoeken op het programma. Op de Qingdao International Horticultural Exhibition in China is zelfs een heuse Holland Lounge.



Alle goede en mooie initiatieven ten spijt, voor een echt internationaal sterk tuinbouwcluster is een sterke primaire sector met voldoende ontwikkelingsruimte in Nederland onontbeerlijk. Internationalisering begint dus dichtbij huis. Hier ligt een opdracht voor sector én Dijksma.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin