Doorgaan naar artikel

Havenwarmte remt afname kasareaal

Levering van warmte uit de Rotterdamse haven aan glastuinders in het Westland in 2018 zorgt voor een impuls voor onbelichte (groente)teelt.

Blijft die warmtebron uit, dan kan het glasareaal tussen 2018 en 2038 dalen met 20 procent. Mèt havenwarmte is de daling naar verwachting 15 procent. Dat is in een scenario waarbij geen duidelijk economisch herstel leidt tot extra vraag naar groenten uit het Westland.

Dit blijkt uit een haalbaarheidsstudie naar havenwarmte van Bloc en Grontmij in opdracht van het Ministerie Infrastructuur en Milieu. De studie gaat uit van vier zeer uiteenlopende toekomstscenario’s, waarbij ook met veel veranderingen in de glastuinbouw gerekend wordt, maar opvallend niet met ontwikkelingen als lokale teelt in afzetgebieden. In de opsomming van toekomstscenario’s zijn zeer optimistische opgenomen, waarbij de vraag naar producten uit het Westland en het glasareaal juist toenemen.

De onderzoekers brachten in kaart dat op dit moment 223 hectare belichte groenteteelt plaatsvindt in het Westland tegen 700 hectare onbelichte teelt. De onderzoekers houden rekening met een versnelling van de ontwikkeling bij LED en extra stroomopwekking door wind- en zonne-energie. De levering van havenwarmte concurreert met aardwarmte, maar hoeft elkaar niet in de weg staan.

Uit de haalbaarheidsstudie wordt duidelijk dat het aanbod van warmte uit Rotterdam voldoende groot lijkt om de warmtevraag in de glastuinbouw te voorzien. Ruwweg blijkt een omvang van de warmte uitwisseling van circa 10 PJ per jaar haalbaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin