Doorgaan naar artikel

‘We zijn gestopt met zo vroeg mogelijk zijn’

De firma was niet de eerste met broccoli, maar zat indertijd wel in de kopgroep. Het is in ieder geval meer dan 25 jaar geleden dat hij het gewas voor het eerst ging telen.

Inmiddels is het areaal uitgegroeid tot 75 hectare, vertelt Murk Goodijk, de groenteteler van het bedrijf. Zijn ene broer verzorgt de akkerbouwpoot met suikerbieten, sjalot, winterpeen en pootaardappelen, de andere melkt dagelijks zo’n 100 koeien. Hun bedrijf staat in het Friese Sexbierum. Die bedrijfssamenstelling is terug te vinden in de vruchtrotatie op de zavelachtige klei: gras – aardappelen – broccoli.

Planten half maart

De eerste broccoliplanten gingen dit jaar op 15 en 16 maart de grond in. Op het eerste gezicht is dat dit voorjaar aan de late kant, op het tweede gezicht is dat heel verklaarbaar. Goodijk is dit jaar gestopt met de allervroegste teelt met het ras Sirtaki. “Te veel kattenogen. Het is een dure teelt, met afdekking. Snijd je dan maar 50 tot 60 procent, dan kost dat altijd geld. In plaats daarvan starten we met Iron Man.”

Grondbewerking

Met aardappelen als voorvrucht, wordt de grond voor broccoli niet geploegd. In plaats daarvan wordt de grond in enkele weken voor het planten bewerkt met een Kongskilde Paragrubber; daarmee wordt de grond opgelicht en weer terug gezet, zonder die te keren. De aardappelopslag blijft de hele winter bovenop liggen, zodat de vorst er korte metten mee kan maken. Maar dan moet het wel vriezen. Dreigt het uit de hand te lopen, zoals dit voorjaar, dan volgt een bespuiting met Round-Up.

Het plantklaar leggen gaat met een volvelds ruggenfrees, dezelfde als gebruikt voor het maken van aardappelruggen, met een rugafstand van 75 centimeter. Bij een afstand van 38 centimeter in de rij, geeft dat een plantdichtheid van 35.000 planten per hectare.

Planten in ruggen

De Ferrari plantmachine is daarop aangepast, met een hydraulische snelheidsregeling en met de loopwielen door de paden tussen de ruggen. Het is een teeltaanpak die in Friesland wel vaker wordt toegepast, aldus Goodijk op woensdag 21 mei: “met als belangrijk voordeel dat de na regen weer snel geplant kan worden. Vannacht is hier 15 tot 16 millimeter neerslag gevallen, vanmiddag om één uur konden we weer aan de gang. In een vlakvelds teelt op vergelijkbare grond zou dat waarschijnlijk niet kunnen.” En tweede voordeel van ruggen maken is, dat je in een keer een grote oppervlakte kunt doen. “Je kunt dus het moment afwachten totdat de structuur echt optimaal is.”

Bemesting en onkruid

De bemesting wordt gestart met 20 ton rundveedrijfmest per hectare. Na het planten wordt de vloeibare stikstof/zwavelmeststof NTS ingezet. De vloeistof wordt geïnjecteerd met twee kouters langs elke plantrij. Zo wordt 150 kilo stikstof per hectare gegeven. “In principe moet het gewas het daarop doen”, aldus Goodijk. Tegelijk met de NTS-injectie wordt in een 20 centimeter brede strook rond de plantrij Butisan S gespoten. Onkruid in de paden wordt uitsluitend mechanisch aangepakt, met 8 rijen tegelijk.

De eerste 3 hectare – alles met gewone kluitplanten – hebben onder doek gelegen, de oogst begint waarschijnlijk komende week.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin