Na toevoeging van schimmelsporen van bepaalde endofyten aan de plantenwortels wordt de tomatenplant minder aantrekkelijk voor Macrolophus waardoor hij wittevlieg beter opruimt en zich niet meer vergrijpt aan de vruchten en het gewas.
Dit is een van de opmerkelijkste bijvangsten bij onderzoek in het kader van het interreg-project ‘Gezonde Kas’ dat vandaag en morgen open huis houdt op het proefstation in Straelen, net over de grens bij Venlo. In onderzoek aan de Universiteit van Bonn naar de invloed van endofyten (onschadelijke schimmels en bacteriën die zich in de plant vestigen) op wittevlieg bleken sommige schimmel-endofyten een grote invloed te hebben op het voedingsgedrag van Macrolophus. Na kolonisatie van het wortelmilieu met de goedaardige schimmel reageert de plant met een systemische reactie. Het blad produceert al na 6 uur meer van bepaalde vluchtige stoffen waardoor hij minder aantrekkelijk wordt voor Macrolophus en mogelijk ook andere generalistische predatoren. “Dit effect is vele malen groter dan de invloed op de wittevlieg waar we naar op zoek waren”, zegt onderzoeker Alexander Schouten van de Universiteit van Bonn. De wittevlieg wordt indirect wel veel beter bestreden. In combinatie met endofyten werd de wittevliegpopulatie veel verder (tot 99%) teruggebracht dan met alleen Macrolophus. Tegelijkertijd wordt de kans op Macrolophus- schade aan de vruchten en gewas sterk verlaagd. Hij doet waarvoor hij is ingezet en nog veel beter ook: het bestrijden van wittevlieg en andere plaaginsecten.
Effect op voedingsopname en bloei
De aanwezigheid van endofyten in het wortelmilieu stimuleert ook de opname van nutrienten. Uit proeven van Wageningen UR blijkt dat in sommige proeven het aantal bloemen in het tomatengewas met 10 procent toenam. Een voor de planten onschadelijke stam van Fusarium oxysporum bleek het grootste effect te hebben van vijf geteste endofyten. De proeven werden overigens gedaan in de grond. Of toepassing op inerte substraten als steenwol dezelfde effecten opleveren is niet bekend.
EU-richtlijnen ontbreken
In samenwerking met het bedrijf E-nema kunnen de sporen van de endofyt al op grote schaal worden geproduceerd via een fermentatieproces. De kleverige sporentabletten zijn direct inzetbaar door ze in het gietwater te laten oplossen. De sporen worden daarna eenvoudig met het druppelwater meegegeven waarna ze de wortels koloniseren. Voor toepassing als gewasbeschermingsmiddel ontbreekt vooralsnog de toelating. “De EU laat het afweten als het om de nieuwe richtlijnen voor biologische middelen gaat”, aldus Schouten.
De demonstratiedagen Gezonde Kas zijn vandaag en morgen te bezoeken tussen 11 en 17 uur, locatie Versuchszentrum Gartenbau, Hans-Tenhaeffstr. 40-42 , Straelen, Duitsland.