Britten kunnen binnenkort mogelijk genieten van paars tomatensap, dat volgens onderzoekers gezonder is dan het sap van gewone tomaten en dezelfde goede eigenschappen heeft als blauwe bessen.
Probleem is wel dat de tomaten genetisch gemodificeerd zijn, waardoor nog niet duidelijk is of de kieskeurige Britse consument er wel aan wil. De tomaten zijn ontwikkeld door het onderzoekslaboratorium van het John Innes Centre in Norwich en bevatten een antioxidant, anthocyanin, die niet alleen goed zou zijn voor de gezondheid maar mogelijk ook kankervoorkomende eigenschappen heeft. Ze in Engeland verder telen was moeilijk vanwege de vijandigheid tegen transgene technieken in Europa. Om die reden hebben de onderzoekers een beroep gedaan op een tuindersbedrijf in Canada. Dat heeft nu de eerste oogst achter de rug, die 1.200 liter paars tomatensap heeft opgeleverd. Dat gaat binnenkort wel weer op weg naar Norwich, eerst voor verder onderzoek maar mogelijk ook om verkocht te worden.
Onderzoeker prof. Martin noemt het tegenover de BBC erg frustrerend dat we helemaal naar Canada moeten om de teelt en verwerking van zo’n veelbelovend product te regelen”.
Canada staat volgens haar veel meer open voor transgene bewerking dan Europa. ”We hopen echter dat we in Europa ook nog eens het licht gaan zien.”