Net als voor tomaat en paprika is ook voor komkommer een interventieregeling nodig waarbij product uit de markt wordt genomen, stellen belanghebbenden in de sector.
Hoewel er weinig Nederlandse komkommers naar Rusland geëxporteerd werden, lijden de prijzen wel onder de door Poetin ingestelde boycot. Vorige week daalden de uitbetaalprijzen al naar 17 a 18 cent per stuk (40-ers). Deze week zakten de klokprijzen op de veilingen nog veel verder weg. Vandaag brachten de 35-ers nog maar 8 cent op bij The Greenery en 9 cent bij BelOrta. De 40-ers waren op beide veilingen 5 cent duurder.Op de volle aanbodmarkt heeft iedere pallet Nederlandse komkommers die niet naar Rusland gaat een grote invloed op de prijs. Bovendien gingen vanuit Polen en andere Oost-Europese landen veel meer komkommers naar Rusland. Dit zijn voor een groot deel kortere types. “Ook deze komen nu op de West-Europese markt en hebben een sterk prijsdrukkend effect op de lange komkommers”, zegt komkommerteler Willem Doorn in Heerde. “Voor ons is interventie ook hard nodig. Komkommer hoort in het rijtje van tomaat en paprika thuis.”
Moegestreden
Dat komkommer nog niet is meegenomen in de interventieplannen heeft volgens Doorn vooral te maken met het gebrek aan lobby-activiteiten. “Komkommertelers zijn bezig met overleven en zijn inmiddels moegestreden. Al voor de handelsboycot was interventie bij komkommers op zijn plaats geweest, vindt Doorn. “Maar wij hebben geen sterke lobby zoals de tomatentelers.” De landelijke komkommercommissie heeft over dit onderwerp nog niet vergaderd, zegt bestuurslid Albert Kosdi. “We hebben een soort zomerreces. In dit soort zaken nemen de telersverenigingen meestal het voortouw. De komkommerprijzen waren al bar slecht. Maar het is zeker dat de boycot van Rusland de markt nog verder verstoort. Een interventie is daarom zeker op zijn plaats.” Ook voorzitter Joop de Hoog van Friskom is voorstander van interventie. “Het is vreemd dat komkommer niet meteen is meegenomen in de plannen voor interventie.”
Groene interventie
Doorn hoopt dat de interventie betekent dat het aanbod meteen gebundeld wordt. “Nu mag dat niet vanwege GMO, maar interventie is in Nederland eigenlijk alleen te realiseren wanneer alles op een hoop komt.” Nog beter zou volgens hem een ‘groene interventie’ zijn waarbij gewassen in hun geheel worden opgeruimd en waarbij wordt afgerekend met de tuinder. “Dat werkte tijdens de EHEC-crisis heel goed.”
Faillissementen in elke regio
Meer nog dan bij telers van tomaat en paprika lopen de verliezen bij komkommertelers dit jaar hoog op door de slechte prijsvorming. “We komen dit seizoen tussen 9 en 15 euro per vierkante meter tekort, ondanks de lagere gasprijs. Nu al zijn er in iedere regio meerdere bedrijven bekend die de komende maanden moeten stoppen. Zo’n crisis hadden zelfs onze voorouders niet toen ze de veilingen oprichtten”, aldus Doorn.