Doorgaan naar artikel

‘Goede kwaliteit, (te) langzame afrijping’

De plukkwaliteit van de aardbeien in de vollegrond is tot nu toe naar wens, aldus teler David van Sprundel. Vorig week oogstte hij in de teelten 3 en 4. “Ik zit met smart te wachten op het moment dat we in blok 5 aan de gang kunnen. Blok 6 (met Elsanta) zit daar kort achter.”

David van Sprundel in Etten-Leur was in week 25 al veertien dagen klaar met zijn tunnelteelt met het ras Sonata. “Dat is vroeg, normaal loopt die eerste teelt eind juni pas op zijn eind. Daar staat natuurlijk tegenover dat we ook vroeg zijn gaan plukken, dat was rond 20 april.” Het gewas is ook al weg, in dit geval is dat letterlijk te nemen. Na het klepelen van het gewas werden alle rhizomen verwijderd. Dat gaat met een machine die – naar eigen zeggen – in elkaar is ‘gerommeld’. De bek van deze rhizomenrooier – werkbreedte 70 centimeter, dus mooi passend voor twee rijtjes aardbeiplanten op 50 centimeter afstand – kwam van een machine van een Duitse plantenkweker. De plantenresten worden opgevangen in een bunker van een oude strolegger, de transportband komt weer ergens anders vandaan. “Maar hij voldoet goed.”



Alle aardbeien goed

De plukkwaliteit van de aardbeien in de vollegrond is tot nu toe naar wens. “Alle aardbeien zijn in principe goed.” Op enkele momenten was dat niet het geval. “Rond het einde van de tunnelteelt zijn er een paar felle buien geweest, daarvan hebben we in de eerste buitenteelt wel wat waterschade gehad. En vorige week hadden we een paar plukrondes met afwijkende vruchten, als gevolg van hagel op het moment dat die planten in bloei stonden. Verder verloopt het voorspoedig, we plukken ook bijna geen kleine vruchten.”



Beperkte arbeidsbezetting

De prijs was vorige week ronduit slecht. “Het zat tussen 80 en 85 cent per pond. De productie redt het nog, en de plukkosten zijn relatief laag doordat je weinig kleintjes hoeft te plukken. Ik zit met mijn personeel nu op 60 procent van de normale bezetting, en eigenlijk is dat nog aan de royale kant. Maar om het personeel door de week nou vrij te gaan geven…”

Van Sprundel heeft een jaarschema van 11 plantingen, met een tunnelteelt aan begin en eind. De eerste vijf teelten zijn Sonata, daarna volgt Elsanta en aan het einde weer Sonata. Vorig week oogstte hij in de teelten 3 en 4. “Ik zit met smart te wachten op het moment dat we in blok 5 aan de gang kunnen. Blok 6 (met Elsanta) zit daar kort achter.”

“We zijn nu afwisselend in percelen 3 en 4 aan het plukken. Dat kan eigenlijk niet met deze matige temperaturen, want de vruchten krijgen amper de kans door te kleuren. In de vijfde blok zie ik al enkele dagen rode vruchten, maar dat zet ook niet echt door. Maar wat nu niet geplukt wordt, komt een volgende keer, dus ik reken erop dat er over twee, drie weken wel serieus geplukt moet gaan worden. Dan moet er weer wel personeel bij.”



Spits zijn op meeldauw

Met ziek en zeer valt het tot nu toe erg mee. “In de tuin heb ik laurier, die is erg gevoelig voor meeldauw. Dat is te beschouwen als een voorteken, maar in de aardbeien zie ik nog niets. Ik heb relatief veel Sonata staan, in vergelijking met Elsanta is de druk daarin altijd wat minder.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
David van Sprundel

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin