Doorgaan naar artikel

‘We hebben per plant veel courgettes geoogst’

John van Opstal in Prinsenbeek plantte op 16 en 17 juli zijn herfstplanting courgette. Dat had hij al een week eerder willen doen, maar omdat er toen te veel regen viel was planten op dat moment niet mogelijk.

Een deel van de planten staat op afbreekbare biologische folie en een deel op een dikke soort vliesdoek die volvelds wordt gelegd in banen van 6 meter breed. “Afbreekbare folie begint al te verweren voor het einde van de oogst, dat is een nadeel. Dit vliesdoek ligt in 2 banen en dan volgt een spuitpad. Het voordeel is dat er alleen nog in de plantgaten wat onkruid groeit, maar verder helemaal niet. De plantafstand wijkt wel wat af van gebruikelijk, omdat we uit moeten komen met de breedte van 2 banen folie. We slaan de plantgaten erin nadat we de folie gelegd hebben.”

Attentie voor meeldauw

Van de eerste planting van half april werd op 26 mei voor het eerst geoogst. De oogst begint daar nu op zijn einde te lopen. “De productie loopt terug en er begint meeldauw in te komen. Daar moeten we wel even alert op zijn, want de herfstplanting staat daar niet zover vandaan. Maar Flint heeft een veiligheidstermijn van drie dagen, dus spuiten zolang je in zo’n gewas nog oogst is niet aan de orde. We gaan in de herfstteelt wel plantversterkende middelen toepassen om die planten weerbaarder te maken. En we ruimen het oude gewas zo snel mogelijk op.”

Geen pieken of dalen

Over de productie en kwaliteit van de eerste planting is Van Opstal tevreden. “De zetting was goed, we hebben veel vruchten per plant geoogst en er nauwelijks weg hoeven gooien. Schade door wind is heel erg meegevallen en puntvruchten heb ik vrijwel niet gezien.” De prijs kan natuurlijk altijd beter, maar was via zijn afzetkanaal op een vrij constant en mooi niveau. “Wij missen de pieken, maar hebben ook geen diepe dalen. We kunnen er zeker voor telen.”

Probleem van nature opgelost

Op gebied van gewasbescherming bleef het tot op heden rustig. “Op een gegeven moment zaten er een paar planten helemaal onder de bladluizen. Ik wilde ze gaan behandelen met een handspuitje, maar dat kwam er maar niet van. Toen ik daarna nog eens terugging zaten er ontzettend veel lieveheersbeestjes op die planten en was het probleem op natuurlijke weg helemaal opgelost.”

De basisbemesting van de tweede planting is 300 kilo patentkali en 200 kilo KAS per hectare. “Ik wil ze rustig laten groeien, zodat ze het zo lang mogelijk volhouden. Tijdens de teelt bemest ik dan nog wel wat bij.” De voorvrucht was Japanse Haver.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin