Als de consument minder vlees eet, neemt dan vanzelf de consumptie van groente toe? Dat is zomaar een vraag die bij mij naar boven komt na een dagje op pad met voedingsspecialisten.
In de westerse wereld is, volgens deze specialisten, een trend gaande naar minder vlees eten. Duurzaamheid, dierenleed en andere zaken die zowel rationeel als emotioneel zijn, liggen ten grondslag aan deze ontwikkeling. Dit betekent overigens niet dat het aantal vegetariërs gaat toenemen. Uitbreiding van parttime vegetariërs zal eerder aan de orde zijn: ofwel de hybride consument.
Je zou de conclusie kunnen trekken dat dit goed nieuws is voor groentetelers. Immers, groente is als vaste component in maaltijden al aanwezig en zou eenvoudig de plaats van vlees in kunnen nemen. Maar deze conclusie is te kort door de bocht. Want niet alleen vlees verdwijnt, maar maaltijden gaan veranderen. Hierbij zijn vleesvervangers nadrukkelijk aanwezig. De traditionele maaltijd met aardappelen, groente en vlees verdwijnt naar de achtergrond en nieuwe vormen ontstaan. Maaltijdsalades zijn daar een voorbeeld van, maar ook pasta’s waarbij de vleestoevoeging zijn vervangen door vleesvervangers.
De consument lijkt sowieso op zoek naar afwisseling en vernieuwing. Dat groente onderdeel blijft van de maaltijd lijkt vanzelfsprekend, maar de vorm waarin groente onderdeel van de maaltijd is, is veranderlijk.
De afname van vleesconsumptie betekent meer dan een element op het bord weghalen. Vlees uit de maaltijd halen betekent een andere maaltijd met andere ingrediënten en in andere vorm opgediend. Vernieuwing van het ingrediënt groente zal daar onderdeel van zijn.