Doorgaan naar artikel

Sluitkoolvoorraad wil maar niet slinken

“Blij dat de Russen kopen”, reageert Richard de Kruijer van het in sluitkool gespecialiseerde handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen.

“Zouden ze niet kopen, dan zou de prijs onder druk staan. Het Duitse aanbod zit op hetzelfde prijsniveau, ik neem aan dat daar ook nog voldoende kool zit.”

Dat is nog geen nieuws waarvoor de vlag uit kan. Wittekool in de maat 36 doet zo’n 9 cent, wittekool in de maat 60 brengt 12 cent op. Alleen rode kool doet het met 26 cent (36’ers) nog redelijk, maar ook dat prijsniveau wil verder niet goed doortrekken.

Export maakt of breekt

Breekpunt is dat de handelsvolumes nog steeds zeer matig zijn. “Ondanks het huidige prijsniveau dus”, reageert een teler gelaten. “De koelcellen zitten vol en je komt nu in een fase dat de tijd gaat dringen. Je moet onderhand gaan rekenen over hoeveel kisten er wekelijks uit moeten, dan maar tegen matige prijzen. Ik hoop natuurlijk dat de vraag aantrekt: we moeten eerst lozen, voordat de prijzen kunnen aantrekken.”

Het is de vraag of de vraag de komende weken en maanden gaat aantrekken. Wat dat betreft ligt de sleutel in buitenlandse handen. Dat maakt kwetsbaar. Engeland zat en zit dit seizoen niet op grote hoeveelheden sluitkool te wachten, en van Russische zijde is het nog afwachten. Feit is dat de Russische productie in 2013 grosso modo weinig tegenwind heeft gehad, met een laat invallende winter zodat de oogst niet in het gedrang is gekomen. Daar bovenop komt het huidige politieke gekrakeel rond Oekraïne, wat daarvan de uitkomst is, is koffiedik kijken.

‘Oosten investeert in koelhuizen’

De veronderstelling van Kruijer over de situatie in het Duitse productiegebied Sleeswijk-Holstein wordt bevestigd door een specialist ter plaatse. “De markt is nog rustig” stelt hij in navolging van de stand van zaken in Nederland. “Gaat dat zo door, dan zijn de cellen hier in augustus niet leeg. Vanuit ons gebied exporteren we jaarlijks een hoeveelheid naar

Scandinavische landen, maar daarmee redden we het niet. De Russische vraag is het ‘knackpunkt’. Mijn gevoel zegt dat de export dit seizoen klein blijft, want de productie in Oost-Europa is relatief goed geweest, en bovendien zie we er een trendmatige toename van het volume aan gekoelde opslag. Ook dat kun je beschouwen als ‘slecht nieuws’.”

De arealen lijken iets te verschuiven: een vertegenwoordiger van een zaadbedrijf in Dithmarschen verwacht voor wittekool een krimp van 1 procent, en 2 à 3 procent meer rode kool. In Noord-Holland komt er zo’n 4 à 5 procent minder wittekool te steen, en 4 à 5 procent meer rode kool. De verhouding rode kool/wittekool is ongeveer 1: 4.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin