De klokprijs op ZON is overwegend stabiel gebleken na de eerste veilingen met meer volume paprika en een aantal tomatensoorten.
ZON vergroot de volumes voor de klok ten koste van de dagbemiddeling. Die is deze week gestopt voor deze producten. Andere producten volgen later. Volgens kopers stond alleen voor tachtigers rode paprika al 10.000 dozen voor de klok, maar met grotere volumes zijn de transacties ook groter. “In vier keer drukken kan dat weg zijn”, zegt commissionair Theo-Jan Thur. “Het aanbod voor de klok was groter door het verdwijnen van de dagbemiddeling voor deze producten. De prijs houdt stand.” De start van de nieuwe strategie in de week naar Pasen lijkt goed gekozen. “In een markt die afwachtend is, kan dat lastiger zijn”, erkent hij. Zelf is Thur positief over de nieuwe strategie. “De rol van commissionair wordt ook weer belangrijker. Dat beroep was uitstervend.”
Ook Theo Geurts van handelsbedrijf Pede is voorstander van het verdwijnen van de daghandel en de grotere verkoop richting klok. “Dit heeft meer met hectiek te maken. Dat moeten wij naar klanten overbrengen.” Beide kopers voor de klok zijn lid van een klankbordgroep. Beide kennen ook sceptische kopers. Geurts: “Voorheen kon je om elf uur nog via dagbemiddeling kopen als je verwachtte dat de prijs omhoog ging. Als je dat nu doet via voorverkoop, moet je de volgende dag drukken op de klok.” Je koopt nu alleen als je zeker bent van je zaak of wanneer je echt het product nodig hebt.” Ook een derde handelsbedrijf zegt dat de prijzen niet wezenlijk veranderd zijn in deze week. In de aanloop naar deze week is ook meer aangevoerd, weet hij.
Bij producten waarbij vooralsnog wel dagbemiddeling plaatsvindt, zal de bemiddelingsprijs minimaal de gemiddelde klokprijs plus een toeslag bedragen, liet ZON recent aan klanten weten.