Doorgaan naar artikel

‘Totale productie belichte tomaten was boven verwachting’

Pieter Geerts van Meer Fresh Products in Meer heeft in de afdeling met groeilicht (4,2 ha) al weer tomaten geplant, terwijl het gewas in de andere twee afdelingen (ieder 4,75 ha) er pas eind november uitgaat.

In dit tweede seizoen met belichting heeft hij gekozen voor het grove trostomaten ras Merlice, terwijl hij vorig seizoen nog de fijnere Diamantino had staan. “Merlice is voor Brabant en België meer geschikt dan Komeett omdat hij in de zomer meer groeikracht houdt. Hij zou in het begin wat trager zijn maar dat is niet meer dan een halve week.”

Het eerste teeltseizoen onder lampen is Geerts goed bevallen. “De totale productie is een stuk boven de verwachting uit gekomen. Het eindschot was echt formidabel. We hadden op 15 augustus gekopt.  De laatste tomaten groeiden erg goed uit. De kwaliteit was schitterend. En de prijzen trokken op het laatst ook nog aan.”

Goede planten

De planten voor de nieuwe belichte teelt zijn op 28 augustus gezaaid en op 20 en 21 oktober geplant (53-54 dagen later). “Het waren grote planten. We hebben er meer tijd aan moeten besteden om ze zonder beschadigingen op het plantgat te krijgen.”  Over de plantkwaliteit was hij heel tevreden. “Een paar dagen na het planten hadden we al 100 procent bloei. Bijna overal zit de eerste tros op het zevende blad en volgt de tweede tros drie bladeren verder.” De planten zijn geënt op Maxifort en getopt op het tweede blad. De plantdichtheid bij de start is 2,66 stengels per vierkante meter. Begin december zal bij een op de drie stengels een dief worden aangehouden. In februari wordt het gewas op de eindstand van 4 stengels per vierkante meter gezet door bij 1 op de 8 stengels (1 per mat) een dief aan te houden.

Meteen biologie erin

Al in de tweede week van de teelt is Geerts begonnen natuurlijke vijanden uit te zetten. Twee weken achter elkaar heeft hij een halve Macrolophus per vierkante meter ingezet en kaartjes Encarsia-poppen opgehangen. De Macrolophus wordt bijgevoerd. Bovendien heeft hij boven twee goten per tralie gele vanglinten opgehangen om wittevlieg weg te vangen. “De oude, onbelichte gewassen zijn vrij schoon, maar er bestaat best een kans dat wittevlieg bij de teeltwisseling gaat oversteken.”

Hoge etmalen

In  de eerste week na het planten deed hij het nog rustig aan met etmaaltemperaturen van ongeveer 20 graden, maar het tempo zit er nu goed in. “De twee weken erna haalden we een gemiddelde etmaaltemperatuur  van 22 graden.” In de voornacht (van 19 tot 22 uur) daalt de temperatuur naar 18 graden. In de nacht wordt de kas op 20 graden gehouden plus een graad op lichtsom. De dagtemperatuur staat op 24 graden ingesteld. Om die temperatuur te kunnen halen doet Geerts sinds het laatste weekend van oktober aan het begin en einde van de dag de helft van de lampen aan. Het scherm gaat tussen 17 en 19 uur even dicht, in de voornacht even open en vervolgens de hele nacht weer dicht.

Voorzichtig met licht

De komende tijd is de belichting sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. “Je hebt 100 Joules voor de plant nodig plus 100 Joules per tros. In de nacht wil ik nu nog niet belichten, want daar maak je de plant alleen maar vegetatiever mee.” Met de watergift is hij ook erg spaarzaam. Hij geeft alleen ’s morgens twee druppelbeurten van 400 milliliter, opgeteld 0,8 liter per vierkante meter. De druppel-ec is 3,5. Er komt geen drainwater terug. “De mat heeft ’s morgens een vochtgehalte van 45 tot 50 procent. Dat mag niet lager meer worden. We stabiliseren dit niveau nog twee weken. Als er vier trossen aan zitten moeten we wel drain gaan realiseren”, zei hij vorige week.

Iedere week een tros

Het gewas groeit vlot weg. De eerste tros werd vorige week op 5 gesnoeid, wat later dan normaal om eventuele schuitvruchten weg te kunnen halen. Begin week 46 wordt de tweede tros al gesnoeid en de derde tros komt er vlak achteraan. “Er moet nu iedere week een tros bij komen.” De trossen worden allemaal gebeugeld. Daarnaast wordt wekelijks een blaadje bovenin de kop weggehaald bij het dieven en draaien.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Geerts

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin