Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in Tokio een conferentie geopend over voedsel en agribusiness en daarbij promotie gemaakt voor de Nederlandse tuinbouwtoeleverancier.
Het Aziatische land wil de land- en tuinbouw hervormen en de productiviteit en export aanzienlijk vergroten. “Nederland is van harte bereid zijn kennis en ervaring te delen”, zei de koning. “Onze landen staan in de wereldtop op het gebied van voedingstechnologie. Dat maakt ons tot natuurlijke partners.”
Dan moeten eerst drempels worden weggenomen op cultureel vlak, maar ook het overheidsbeleid. Tegen de NOS zei Jan Willem Breukink van Incotec tijdens een bezoek aan Japanse kassen dat kleine boerenbedrijven nog steeds worden gesubsidieerd en zolang dat systeem blijft bestaan, zal er weinig veranderen en blijven de bedrijven te klein om de broodnodige innovaties toe te passen.
Delegatie
Een grote delegatie van tuinbouwtechniekbedrijven uit de land- en tuinbouwsector is meegereisd om te kijken of ze zaken kunnen doen in Japan. Een aantal bedrijven ging op bezoek bij een kas waar paprika’s worden geteeld, zo meldt de NOS. De kas is grotendeels neergezet door Nederlandse bedrijven. Arend Sosef uit Honselerdijk zorgde onder andere voor de water- en elektronische installatie en het bedrijf Priva uit De Lier zorgde voor het klimaatbeheersingssysteem. En ook de zaadjes voor de paprika’s zijn Nederlands.
Achterstand
De bedrijfsbezoeken leidden tot nieuwe inzichten. Op veel punten heeft Japan nog een technologische achterstand. Zo is de tuinbouw kleinschalig en vergrijsd, bleek uit het bezoek. Zo werden de paprika’s uit een 2 hectare grote kas van Richfield Miho nog met hand verpakt, tot verbazing van leveranciers van verpakkingsmachines in de delegatie.
Aad van den Berg van GreenQ uit Bleiswijk levert kennis om de teelt te verbeteren. Hij is vorig jaar een joint venture aangegaan met een Japanse partner, maar ervaart ook veel culturele verschillen.