Bij Demokwekerij Westland heeft wethouder Theo Duijvestijn gisteren het Techno Centrum Glastuinbouw geopend als start van de I-demodagen. Het nieuwe centrum richt zich op het bijeenbrengen van bedrijven, onderzoek en onderwijs op het gebied van robotica en mechatronica in de glastuinbouw.
“Demokwekerij Westland is een belangrijke schakel in de innovatie van de glastuinbouw, staat dicht bij de ondernemers en verbindt bedrijfsleven met onderzoek en onderwijs” zei wethouder Theo Duijvestijn. “Innovatie en samenwerking moeten ervoor zorgen dat de sector zijn internationale voorsprong behoudt. Dit Techno Centrum Glastuinbouw bewijst dat de tuinbouw definitief zijn ambachtelijk karakter achter zich heeft gelaten.”
Het nieuwe onderdeel van de demokwekerij bestaat uit een expositieruimte en een heuse collegezaal die ‘arena’ genoemd wordt. Verschillende bedrijven hebben toegezegd een bijdrage te leveren aan de expositieruimte waaronder Festo, Siemens, Metazet/Formflex, WPS Horti Systems, Lacquey, TU Delft/Accenda, TNO Glastuinbouw en Wageningen UR.
‘Robotica draait al’
“Binnen twee jaar is de arbeid aan verpakkingsmachines met 70 procent terug gebracht”, zegt directeur Richard van der Linde van het bedrijf Lacquey dat robothanden voorontwikkelt. Bij Haluco is dit jaar een eerste robot in gebruik genomen die in de verpakkingslijn bijvoorbeeld trostomaten en paprika’s voor ‘stoplichten’ op schaaltjes legt. “Robotica draait dus al in de tuinbouw. Rekenkracht en ogen waren er al, maar het ontbrak aan handjes met ‘gevoel’.” Met deze doorbraak zal het geen vijf jaar meer duren tot de arbeid voor sorteren en verpakken is teruggebracht tot het minimum met maximale hygiëne, zonder valhoogtes en met aparte diensten zoals scans op kwaliteitsaspecten, voorspelt Van der Linde.
Robots worden steeds sneller en goedkoper. De rekenkracht en prijs van microprocessoren volgen nog steeds de wet van Moore, oprichter van Intel. Nog niet lang geleden kon voor 1000 euro de rekenkracht van een salamander worden gekocht. “We naderen nu al de rekenkracht van een aap. Het duurt geen 10 jaar meer voor we voor 1000 euro een chip met de rekenkracht van de mens kunnen kopen.”
Klik hier voor een fotoreportage van de I-demodagen