De Nederlandse export van verse groente en fruit is in de eerste helft van dit jaar met 9 procent gedaald. Naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd 5 procent minder uitgevoerd, naar Rusland zelfs 35 procent minder.
In totaal exporteerde Nederland in het eerste half jaar 898.314 ton groente en fruit, tegen 985.169 ton in 2012. Bij de vruchtgroente was de afname het grootst bij paprika: 12 procent (van 121.875 naar 107.552 ton). De komkommerexport daalde met 2 procent (van 168.126 naar 164.893 ton). Van tomaat (+3 procent, 317.472 ton) en aubergine (+1 procent, 17.278 ton) werd wel meer geëxporteerd. Bij fruit waren peer (-45 procent) en appel (-30 procent) de grote verliezers.
De export op Duitsland daalde van 379.193 naar 362.096 ton (-5 procent); naar Engeland van 135.193 naar 128.528 ton (ook -5%). Naar Rusland werd zelfs 35 procent minder uitgevoerd (van 75.162 naar 48.836 ton) en naar Zweden 22 procent minder (41.370 ton). Frankrijk (55.164 ton; +11 procent) en Italië (30.375; +6 procent) namen wel meer Nederlandse groenten en fruit af.
Spanje vult het gat
De afname van de Nederlandse export staat in schril contrast met de enorme exportstijging vanuit Spanje (zie dit bericht). De groente-export groeide daar in de eerste vijf maanden van dit jaar met 20 procent in volume en 52 procent in exportwaarde. De export van alle groente en fruit naar Duitsland groeide met 8 procent, evenveel als de export naar bestemmingen buiten de EU, waarvan Rusland de belangrijkste afnemer is.