Telers van fruit en glasgroenten van vereniging Batavia waren direct betrokken bij de inkoop door Bakker Barendrecht voor Albert Heijn. Die invloed is door GMO nu echter verdwenen.
Dat blijkt uit de publicatie van een oude uitspraak over GMO in een zaak tussen het Productschap Tuinbouw en telersvereniging Batavia. Het gaat om de inkoopsituatie met Batavia dat in 2011 ophield te bestaan, twee jaar nadat het PT de werkwijze afkeurde volgens de GMO-regels dat telers juist niet betrokken mogen zijn bij de prijsvorming.
Bij fruit was een groep van tien telers gekoppeld aan Fruteracrop. Batavia had een afzetovereenkomst met Frutera, maar de telers bepaalden zelf wanneer en tegen welke prijs er geleverd werd.
Bij glasgroente nam Holland Crop de producten af van Batavia. Daarvoor was een afzetcontract getekend. De grootste teler, tevens vice voorzitter van Batavia, had maandelijks overleg met Holland Crop in Ridderkerk over de afzet van glasproducten en over de prijs, de hoeveelheid, kwaliteit en acties. Ook een tweede teler uit het bestuur had dergelijke contacten, maar het PT oordeelt dat telers niet met afnemers contact mogen hebben over zowel prijs, kwaliteit als hoeveelheid. De verkoop zou formeel uitbesteed moeten worden aan een bestuurslid en van die maandelijkse gesprekken waren verslagen verplicht, oordeelde het PT.
De uitspraak over Batavia dateert al van 2011. Daarin geeft de rechter het PT gelijk en wijst daarmee het beroep af tegen de schorsing van de GMO-erkenning van Batavia.