Doorgaan naar artikel

‘Touwtjes opdraaien nu er scholieren zijn’

Arie Jongeleen in Dongen is begin week 19 blij met de zon die er weer stevig door weet te komen.

“Een enkel vruchtje heeft er wel een tikje door gehad, maar die paar brandplekjes zijn het praten eigenlijk niet waard.”

Schermen tegen te felle instraling heeft hij niet gedaan. Hij is daar geen voorstander van. “Het wordt zo snel drukkend onder het scherm , met meer kans op neusrot. Er stond een sterk gewas dat een overgang wel aan kon. Dat ene vruchtje met een brandplekje moeten we dan maar tolereren.”

Grof

Hij is tevreden over de stand van het gewas. “Het is heel mooi en grof. Bij de Marduro hebben we net geteld: Zo’n 90 procent zijn 80-ers. Dan heb je nog ongeveer 9 procent 70-ers, en een restje 60-ers. Het is gewoon loei-grof.”

De Marduro loop in productie iets voor op de Viper, en gaat daarom al wat meer richting het einde van het zetsel. “Viper is wat trager. Daar oogsten we nu iets meer stuks.” Er is bewust gekozen voor deze twee rassen, om meer spreiding in de oogst te hebben.

De productie ligt nog achter op vorig jaar. “Maar als we het aantal stuks tellen dat er hangt, en kijken naar wat het weegt, dan gaan we dat in de komende periode nog wel inhalen.”

Jongeleen benut de schoolvakantie, om scholieren gewastouwtjes te laten spannen. “Even touwtjes opdraaien die uitgezakt zijn door het gewicht van de planten. Dan hangt het weer recht.”

Straks rupsjes te verwachten

Met de biologische bestrijding gaat het goed. De pest-in-first loopt naar wens.” De uitgezette Orius vindt hij nog niet terug, maar omdat er ook nog geen trips is waargenomen is er nog weinig voeding voor een sterke populatieopbouw.

Het eerste plekje boterbloemluis is net aangetroffen, wat met een pleksgewijze correctie aangepakt wordt. “En we hebben de eerste vlinders gezien. Dus over een paar weken kunnen we weer rupsjes verwachten.”

Opletten met luchten

In de temperatuurinstellingen zit weinig verandering.  “Je moet nu wel goed opletten met luchten. De luchtingsinstellingen worden van lieverlee steeds iets hoger naarmate de dagen langer worden. De etmaaltemperaturen stijgen iets, dus probeer je ’s ochtends wat koeler te gaan zitten.” Momenteel stookt hij bij de Marduro 17 graden in de nacht (15,5 graden bij Viper) en 21 graden Celsius op de dag. Er wordt kort daarboven gelucht om het koel te houden. “Bij beide rassen laten we in de middag de temperatuur langzaam stijgen om vocht te sparen.”

In de nacht is het scherm tot nu toe nog steeds enkele uurtjes dicht gegaan. “Er staat een heel gewas. Het blijft dus opletten dat het niet te vochtig gaat worden onder het scherm.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arie Jongeleen

is paprikateler (rood en groen) in Dongen.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin