Doorgaan naar artikel

Zonnepanelen terugverdienen in fruit lastig

In de fruitteelt is het stroomverbruik gemiddeld aan de hoge kant voor het snel kunnen terugverdienen van zonnepanelen.

Bij een energieverbruik van meer dan 60.000 killowattuur (kWh) is de terugverdientijd zonder aanvullende subsidie vrijwel altijd meer dan tien jaar. Dat heeft accountantsbureau Flynth berekend op basis van duizend adviezen aan ondernemers met plannen voor zonnepanelen. Die langere terugverdientijd heeft te maken met het feit dat de door gebruik van eigen opgewekte zonne-energie uitgespaarde energiebelasting lager naarmate het energieverbruik hoger is.

Het gemiddelde Nederlandse fruitbedrijf heeft een energieverbruik van zo’n 65 duizend kWh, aldus Adri Streef van DLV Plant. Hij sprak deze week op twee voorlichtingsavonden voor enkele tientallen fruittelers met plannen voor zonnepanelen. De eerste avond werd gehouden bij hardfruitteler Bert Jongerius uit Houten. Die is zeer te spreken over zijn panelen. In 2012 draaiden ze 10 maanden en leverde dat ruim 170 duizend kWh op, wat goed strookte met de door de fabrikant voorspelde opbrengst. Dit jaar zorgde de warme en zonnige zomer (na een overigens teleurstellend voorjaar) in de 11 maanden die we nu achter de rug hebben zelfs voor bijna 187 duizend kWh. Jongerius gebruikt daar zelf ongeveer de helft van.

“We hebben met Eneco een mooie deal weten te maken over de leverings- en terugleveringstarieven”en we hebben ook kunnen profiteren van toen nog extra gunstige SDE-subsidie”, aldus energie-adviseur Adrie van der Maat. Met alle plussen en minnen komt Van der Maat voor Jongerius uit op een terugverdientijd van 9 jaar. Maar ook een langere terugverdientijd hoeft volgens hem geen probleem te zijn. “De panelen gaan zeker 25 jaar mee.”

De meest kritische succesfactor is de vraag of een ondernemer al dan niet winst maakt. Zonder winst vervalt immers ook de fiscale aftrek.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin