De glastuinbouw is in 2025 verder geconcentreerd en het areaal solitair glas gehalveerd. Dat schrijft LTO Noord in de toekomstvisie Gelderland.
De glastuinbouw produceert zonder emissies, blijkt verder uit het stuk over de agrarische sector in die provincie. Nieuwe kassen worden tegen die tijd gebouwd volgens het concept van de energieleverende kas. De energieleverende kas heeft een nieuwe, perspectiefvolle ontwikkeling opgeleverd voor de glastuinbouw. Wel maakt LTO hier een voorbehoud: “De sector kan haar potentie als energieleverancier alleen benutten als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan en partners worden gevonden.”
Schaalvergroting zet door tot 2025. De megabedrijven discussie raakt ook de glastuinbouw, maar een glastuinbouwbedrijf is onvergelijkbaar met een melkveehouderij- of een akkerbouwbedrijf,. LTO neemt wel afstand van een algemene norm voor megabedrijven. “Wij vinden een algemene grens voor de omvang van een agrarisch bedrijf niet nodig en niet verstandig. Dat wil niet zeggen dat dan alles maar overal moet kunnen. Grenzen zijn afhankelijk van het type bedrijf en het landschap waarin het staat. Die afweging kan het beste op gemeentelijk niveau en in samenspraak met de omgeving plaatsvinden.”
Agrarische bedrijven zijn niet in één hokje te plaatsen, stelt LTO. Zij ontwikkelen zich in heel verschillende richtingen.” Van belang is dat de overheid bedrijfsontwikkeling mogelijk maakt, waarbij de ondernemer concurrerend kan produceren.”